Zorgen om nieuwe zak inzameling plastic

woudrichem • De fractie van Gemeentebelangen in Woudrichem is niet blij met de nieuwe zakken die de gemeente gebruikt voor het inzamelen van plastic, zo laat fractievoorzitter Rene Hoegee namens zijn partij per brief weten aan het college.

Grootste probleem van de nieuwe zakken is volgens Hoegee dat deze geen rijgkoord hebben en daardoor nergens opgehangen kunnen worden. Ook niet aan de haken die speciaal op lantaarnpalen in de gemeente Woudrichem zijn gemonteerd. Deze haken zijn bedoeld om de zakken aan op te hangen op de dag dat het plastic binnen de gemeente wordt opgehaald.
"Tot onze spijt hebben wij moeten constateren dat gekozen is om voor de plastic inzameling een ander soort plastic zakken beschikbaar te stellen. Deze zakken hebben geen rijgkoord om de zak dicht te binden of op te hangen en zijn daardoor zeer ongemakkelijk in gebruik. Dit ontmoedigt het scheiden van plastic afval en zal, door het ontbreken van een deugdelijk sluiting, leiden tot rommel op straat op de ophaaldag. Wij hebben inmiddels talloze klachten van inwoners hierover ontvangen. Daarnaast heeft u in februari/maart maar liefst 17.000 euro uitgegeven voor de aankoop en bevestiging van haakjes voor de plastic zakken aan de lantaarnpalen. Het mag duidelijk zijn dat deze haakjes nu nutteloos zijn doordat de nieuwe zakken geen mogelijkheid hebben ze hieraan op te hangen."

Volgens Gemeentebelangen is juist na het coalitiebesluit om nog maar een keer per week restafval in te zamelen, scheiden van afval nog belangrijker dan voorheen. De fractie vreest dat dat met de ingebruikname van de nieuwe zakken echter moeilijker wordt. Gemeentebelangen heeft daarom een aantal vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders. De partij wil weten waarom de beslissing is genomen om van type zak te veranderen. Daarnaast wil Gemeentebelangen weten of het college ook vindt dat de nieuwe zakken veel ongemak veroorzaken. Als laatste is de fractie benieuwd of op korte termijn de gebruikelijke plastic zakken, met rijgkoord, weer beschikbaar komen.