'Alle kosten oud en nieuw in de krant'

wijk en aalburg • Met een gerichte campagne in de aanloop naar oud en nieuw wil de Aalburgse politiek de kosten van de jaarwisseling terugdringen.

Een grote meerderheid in de gemeenteraad wil de Aalburgers bewust maken van de hoge schadepost, waarmee de gemeente ieder jaar geconfronteerd wordt. Afgelopen jaarwisseling kostte Aalburg bijna 55.000 euro, waarvan meer dan 33.000 euro opging aan het repareren van het wegdek op verschillende plaatsen. Andere vernielingen tijdens oud en nieuw staan voor ruim 16.000 euro genoteerd. In de dagen voor en na de overgang van 2015 naar 2016 was Aalburg meer dan 4000 euro kwijt. "De totale kosten zijn elf procent hoger dan in 2015", aldus Wouter van Vliet (CDA). "Publiceer vanaf oktober deze schadeposten in de krant. Niet alleen het totaalbedrag, maar de hele schadelijst. Daar wordt in de buurt echt wel over gesproken." Daarmee verwoordde Van Vliet vorige week dinsdagavond, toen de evaluatie van oud en nieuw in de raadszaal besproken werd, een gevoel dat ook leeft bij met name Aalburgse Alliantie, SGP, ChristenUnie en Progressief Altena.

O.a. bij SGP en CDA klonk daarnaast de roep om striktere handhaving, terwijl Wilfried Bouman (AA) en Marian van der Wal (PA) ook wel wat voelen voor een afschaling van de maatregelen in bijvoorbeeld Veen. "Maar dan wel in overleg met de mensen die in al die jaren hun oudejaarsnacht in een geel hesje op het kruispunt hebben doorgebracht. Ze hebben daar iets opgebouwd en zijn nu al bezig met het opleiden van een nieuwe generatie. Voor die vrijwilligers moet je waardering hebben en daar moet je mee doorgaan", aldus Van der Wal. Scheidend raadslid Lou Goedel van Ideaalburg kreeg tijdens de vergadering nog kort de wind van voren, toen hij constateerde dat de kosten voor Veen - bijna 29.000 euro - wel erg hoog zijn ten opzichte van Meeuwen en Babyloniënbroek (beiden nul). "Zoveel schade in zo'n dorpje is toch te gek voor woorden?" "Ik merk dat meneer Goedel de boel wil opschudden, maar qua oplossing hoor ik niks van hem", sneerde Kees Noorloos, fractievoorzitter van de BAB. Waarop Goedel dat beaamde: "Dat was voor vandaag ook niet de opdracht." Burgemeester en portefeuillehouder Fons Naterop vindt in ieder geval dat het tijd is om een stap verder te zetten en kijkt daarbij ook nadrukkelijk naar de raadsleden zelf. "Hoe kun je infiltreren in zo'n gemeenschap om iets te veranderen? Hoe kunnen we samen een ombuiging realiseren? We hebben inderdaad al veel van stal gehaald de afgelopen jaren om de schade met oud en nieuw tegen te gaan, maar we mogen niet berusten. Ik wil bij dezen u en mezelf scherp houden."