• Douwe Altena (rechts) met de andere gedecoreerden in de gemeente Werkendam.
• Douwe Altena (rechts) met de andere gedecoreerden in de gemeente Werkendam. Foto: Teus Admiraal

Werkendammer is nu ook Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

'Onderscheiding voelt als warm bad'

werkendam • Of Douwe Altena de dag voor Koningsdag zin had om met zijn oudste zoon te gaan lunchen. Carl viert normaal gesproken op 4 mei zijn verjaardag, maar vanwege een vakantie had hij 26 april uitgekozen voor zijn verjaardagsfeestje. Het klonk zijn vader allemaal wel aannemelijk in de oren, zelfs toen Carl vroeg of hij een net pak en een stropdas wilde aandoen. 'Misschien gaan we naar een bijzonder restaurant', schoot nog even door zijn hoofd. Toen de auto vervolgens niet bij restaurant De Waterman afsloeg, maar rechtdoor de Biesbosch in reed, kreeg Altena toch wel zijn bedenkingen. De verrassing was helemaal compleet toen hij bij het Biesbosch Museum aan kwam en er zo'n 70 mensen hem opwachtten in de filmzaal. Niet veel later verscheen daar ook burgemeester Yves de Boer om Douwe Altena te onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

"Geweldig natuurlijk, ik was sprakeloos", zegt Altena drie dagen later, terwijl hij in zijn appartement in hartje Werkendam aan de koffie zit. Achter hem varen de schepen over de Merwede voorbij. Op een bijzondere manier in het zonnetje gezet worden was echter niet helemaal nieuw voor hem: in 1993 werd hij al benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, o.a. voor zijn inzet als generaal bij de Koninklijke Luchtmacht. Daarvan zijn er slechts een handjevol uitgereikt in Nederland. "En met zo'n onderscheiding mag je dan ook wel eens tevreden zijn. Ik wist niet eens dat je een tweede koninklijke onderscheiding kon krijgen."

Toch voelt zijn nieuwste onderscheiding minstens zo bijzonder, beschrijft Altena, die het lintje o.a. kreeg voor zijn betrokkenheid bij de Stichting tot Steun aan de Protestantse Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht bij Huize Beukbergen in Huis ter Heide, zijn raadslidmaatschap van de gemeente Werkendam en zijn voorzitterschap van de kerkenraad van de Gereformeerde Kerk in Werkendam en de Stichting Biesbosch Museum. "Deze onderscheiding voelt persoonlijker, echt als een warm bad. Dit is een waardering voor mijn vrijwilligerswerk, dat andere had toch meer met mijn werk te maken. Leuk dat mijn inzet zo gewaardeerd wordt."

Zichtbaar

De koninklijke blijk van waardering moet dan ook vooral in stand gehouden worden, stelt Altena. "Ik kom uit een wereld waar waardering erg zichtbaar gemaakt wordt, dat moet je niet afschaffen, Het is goed om een zichtbare en tastbare herinnering aan je vrijwilligerswerk te hebben. Bovendien vinden andere mensen kennelijk dat jij een lintje verdient. Die zetten zich daar ook weer voor in. Voordat de burgemeester zijn handtekening zet, moet er nog wel veel gebeuren."

Over de vraag wie er in zijn ogen een lintje - al dan niet binnen de officiële criteria - zou moeten krijgen moet de geboren Fries even nadenken. "Mantelzorgers worden erg ondergewaardeerd", luidt uiteindelijk zijn conclusie. "Jaren en jaren zorgen voor een zieke moeder of echtgenoot vraagt veel zelfopoffering."

Een persoonlijke blijk van waardering heeft Altena voor alle mensen in zijn omgeving. "Ik ben dankbaar voor het feit dat ik zo lang en zo veel heb mogen doen. Anderen moeten je dat ook gunnen. In de eerste plaats is daar natuurlijk mijn vrouw Anny, die voor de volle honderd procent achter me staat, maar ook mede-bestuursleden spelen een belangrijke rol. Projecten komen pas goed van de grond als je met z'n allen één bent. Kijk bijvoorbeeld naar de totstandkoming van het Biesbosch MuseumEiland. Als de provincie niks zou hebben bijgedragen, was zo'n plan niet van de grond gekomen. Nu blijven we waarschijnlijk ruimschoots binnen het budget."

Alle mensen die in het Land van Heusden en Altena een koninklijke onderscheiding hebben gekregen zijn terug te vinden via de website van Het Kontakt: www.hetkontakt.nl.


Tom Oostra