• Ton Lenting, de nieuwe directeur van De Stroming.
• Ton Lenting, de nieuwe directeur van De Stroming.

Ton Lenting

'Voldoende uitdagingen'

Op dit moment hebben zich acht protestants christelijke basisscholen in het Land van Heusden en Altena verenigd onder de vlag van De Stroming. De dagelijkse leiding van de scholen ligt bij de eigen schooldirecteur. Daar boven staat een algemeen directeur. Met ingang van mei aanstaande is dat Ton Lenting. Hij wordt de opvolger van Jos Maris, die met pensioen gaat.

De Stroming is verantwoordelijk voor ongeveer 1.300 leerlingen en heeft haar kantoor gevestigd in basisschool 't Baken in Werkendam. Naast de algemeen directeur is daar een administratief medewerkster werkzaam.

Ton Lenting is gehuwd met Wilmy en het duo woont in Gorinchem. Breed lachend: "Ik begin mijn nieuwe baan met een week meivakantie, dat voelt heel relaxed." Direct daarop volgt een globaal overzicht van zijn arbeidzaam leven. "Ik heb Opvoedkunde gestudeerd in Amsterdam en zwaaide af als orthopedagoog. Door verdere studie mag ik me GZ-psycholoog noemen en nog weer later ben ik als zelfstandige gestart met een onderwijsadviesbureau. Ik heb o.a. in Gorinchem als schoolbegeleider gewerkt, met name op scholen voor speciaal onderwijs. In de beginjaren heb ik bij veel kinderen psychodiagnostisch onderzoek gedaan (toetsen en testen, red.). Midden jaren negentig van de vorige eeuw werd ik directeur van de schoolbegeleidingsdienst in Gorinchem en omstreken. Helaas viel landelijk, rond 1999, de financiële verplichting voor het Rijk en gemeenten weg om begeleidingsdiensten te faciliteren. Een vloedgolf van ontslagen volgde. Ik besloot de nieuwe eeuw te starten als zelfstandig ondernemer en richtte me vooral op het voortgezet onderwijs: advies- en ook interimwerk. Dat was een baan met veel kilometers maar ook met veel uitdaging. De crisis van 2008 raakte ook het onderwijs en al snel werd op adviseurs bezuinigd. Ik ging me vanaf toen meer en meer richten op het vlak van leidinggevende en een opdracht kwam al snel op mijn pad. De stichting voor alle openbare scholen in het Land van Heusden en Altena (SOOLvA) zocht na hun moeizame start een nieuwe algemeen directeur, aangestuurd door een nieuw aangetreden bestuur. Een tijdelijke baan met drie heldere opdrachten: herstel het vertrouwen, zorg dat de bedrijfsvoering op orde is (er was in korte tijd behoorlijk veel geld uitgegeven, red.) en schrijf beleidsstukken over hoe de toekomst van de stichting eruit kan zien. Nu ik daar per 1 maart weg ben, hoop ik dat anderen zeggen dat er op de scholen weer rust is gekomen, dat er weer open gecommuniceerd kan worden, dat er geen sprake meer is van een angstcultuur en dat - met enige 'gelukkies' - er geen rode cijfers meer zijn. Wel jammer dat nog niet alles onder controle is; ik weet bijvoorbeeld dat de uitgaven aan ICT nog eens kritisch bekeken moeten worden. Samenvattend: er is bij SOOLvA keihard en ook met grote voldoening gewerkt in een moeilijke periode met beperkte middelen."

Vlotte prater

De vlotte prater met een gezellig aandoende Brabantse tongval stapt dus over naar de concurrent?

"Ach, ik praat liever over de concullega. Iedereen die in het onderwijs werkt staat toch voor goed onderwijs voor alle kinderen? Al bij de start van mijn werk bij de openbare scholen heb ik kenbaar gemaakt hoe ik privé in het leven sta. Wij zijn kerkelijk meelevend met de Gereformeerde Kerk en in onze woonplaats ben ik voorzitter van de algemene kerkenraad van de PKN. Ik ben als vrijwilliger jarenlang bestuurder geweest bij de Vereniging van scholen met de Bijbel in Gorinchem. Het werk dat wacht bij De Stroming wil ik met bezieling aanpakken. Wellicht is er zelfs groei mogelijk; feit is dat het bestuur van de Parel (school uit Giessen-Rijswijk, red.) voornemens is om zich na de zomer aan te sluiten bij De Stroming. Samen met al die andere werkers zal ik me inzetten voor een financieel gezonde club. Uitdagingen liggen er voldoende: wat wordt ons antwoord op steeds minder kinderen in de streek, hoe gaan we om met de voelbare ontkerkelijking, wat te doen met oude schoolgebouwen, wat is ons antwoord op het Ministerie die het vervangen van een zieke leerkracht bijna onmogelijk lijkt te maken? Speerpunten zijn ICT, kwaliteitsverbetering en personeelsbeleid. Wat ik mede door mijn ervaring én leeftijd vooral voor ogen zal houden: iets veranderen doe je nooit alleen en vooruitlopen op de muziek is niet verstandig. Mag ik het aldus zeggen: bovenaan staat de realisatie van duurzaam onderwijs op de scholen behorend tot De Stroming voor de komende twintig jaar."

'Ik hoop dat anderen zeggen dat er op de scholen weer rust is'

Wat voor type leider is Lenting? "Laat ik beginnen met te zeggen dat ik vind dat in zijn algemeenheid leiderschap een houdbaarheidsdatum heeft", stelt hij.

Luisteren

"Dat geldt voor de directeur maar ook voor de leerkracht. Eens bevoegd en dus altijd bekwaam, dat geldt allang niet meer. Ik denk dat ik een dienend leider ben die faciliteert en dient. Luisteren is daarbij een grote kunst en dus zal ik de eerste tijd, zo tot aan de zomer, eerst overal maar eens kennismaken en horen wat er speelt bij zowel leerkrachten als ouders. Belangrijk voor mij is dat de directeur op iedere school de onderwijskundige leider blijft. Dat is de kern van zijn/haar taak. Ik zal de scholen niet ingaan met de Bijbel in de hand, maar wel met respect voor onze achtergrond. Iedere school van de vereniging heeft zijn eigen identiteit en eigen schoolklimaat maar wordt geacht zich te houden aan de doelstelling van de vereniging, aldus de visie van De Stroming. De Bijbel zal richtsnoer zijn én blijven; in mijn gedrag zal zichtbaar zijn dat ik met hart en ziel werkzaam ben binnen het pc-onderwijs."