• Heusden in 1555 door Jacob van Deventer.
• Heusden in 1555 door Jacob van Deventer.

Expositie 'Heusden 1516' gaat open

heusden • - Streekarchief Langstraat Heusden Altena en het Gouverneurshuis in de vesting Heusden presenteren de expositie 'Heuden 1516'.

De expositie behelst een spannend verhaal over rivaliteit en handel en oorlog en vrede in de tijd van Jheronimus Bosch (1450-1516). De expositie is gratis te bezoeken vanaf zaterdag 23 april.

Vijf eeuwen geleden maakte Heusden een moeilijke tijd door. Door de ligging op de grens van Holland, Brabant en Gelre werd deze regio decennialang hard getroffen door de Gelderse oorlogen. Daar kwam een gebeurtenis bij, want door toedoen van 's-Hertogenbosch verloor Heusden in 1481 zijn ligging aan de Maas: de Bosschenaren sneden bij Nederhemert listig een meander van de rivier af. Daardoor kwam de economie nagenoeg tot stilstand. De expositie 'Heusden 1516' vertelt hoe Heusden deze moeilijke tijd te boven kwam. Want de oorlog bracht de stad niet alleen ellende, maar ook welvaart. Het middeleeuwse Heusden groeide uit tot een onneembare vestingstad, met economische bloei als gevolg. Aan de hand van originele archiefstukken, prenten en objecten zoals kanonskogels en wapentuig neemt deze expositie de bezoeker mee naar de roerige zestiende eeuw. De expositie Heusden 1516 is verdeeld over twee locaties: het bezoekerscentrum en museum het Gouverneurshuis. Een belevingsroute verbindt de twee tentoonstellingslocaties. De route loopt via smalle steegjes, historische panden en markante plekken die aansluiten op het verhaal van de expositie.


q www.heusden1516.nl