• Team Never give up heeft zin in de Samenloop voor Hoop.
• Team Never give up heeft zin in de Samenloop voor Hoop.

Leden Never give up lopen 24 uur tijdens Samenloop

'Een dag lang rondjes lopen'

rijswijk • "Mensen vechten vaak al zo lang tegen kanker. Die strijd is zwaar en duurt vaak maanden, zo niet jaren. Waarom zouden wij het dan niet een paar uur op kunnen brengen om ons voor dit goede doel in te zetten?" Arjan van Herpen, Ashwin Swart en Niels Kant zijn duidelijk over hun deelname aan de Samenloop voor Hoop Altena die op 24 en 25 juni op het voormalige sportveld van Giessen/ Rijswijk wordt gehouden. Daar komt nog bij dat Arjan, die teamcaptain is van het team Never give up, binnen korte tijd in de familie twee keer te maken kreeg met de ziekte. "Ik denk dat iedereen wel iemand kent die kanker heeft of heeft gehad. Je hoort zoveel verhalen om je heen. Te veel."

Arjan en zijn vrienden hadden eerder al van de Samenloop voor Hoop gehoord. "Toen we doorkregen dat het in Altena werd gehouden, dachten we: 'daar willen we wel aan mee doen'." Het duurde niet lang voordat captain Arjan een team om zich heen had verzameld. "We hadden al snel elf deelnemers en er kwamen steeds meer mensen die mee wilden doen. En we hebben ook een eregast: Dick Duister. Hij heeft zelf kanker gehad en wil graag meelopen." Team Never give up zal 24 juni uiteindelijk met zestien personen aan de Samenloop meedoen. Bijzonder is dat zeven van de teamleden, waaronder Arjan, Ashwin en Niels, besloten hebben om de volle 24 uur die de estafetteloop duurt, te gaan lopen. "Natuurlijk zullen we wel kleine pauzes inlassen. Om even naar het toilet te gaan of om iets te eten of te drinken. Maar niet te lang, anders kom je nooit meer op gang." De jongens vinden het eigenlijk heel normaal dat ze in juni 24 uur in touw zullen zijn. "Zoals gezegd, de mensen die ziek zijn moeten een zware strijd leveren tegen hun ziekte. Dan kunnen wij, zeker op onze leeftijd, best een paar uur inspanning van ons lichaam vragen."

De lopers die 24 uur gaan wandelen, gaan niet onvoorbereid van start. "We hebben een schema gemaakt, want je moet wel trainen wil je het 24 uur volhouden. We laten het steeds met een uur oplopen. Zo hebben we afgelopen weekend zes uur gelopen. Naar Waalwijk en terug. En uiteindelijk staat er een tocht van twaalf uur op de planning. Dat schema geldt in ieder geval voor de lopers die 24 uur mee gaan doen. Maar de andere teamleden kunnen natuurlijk aansluiten. We hebben hen straks hard nodig. Om mee te lopen, maar ook om ons op te peppen."

Het team, met vooral deelnemers uit de omgeving Rijswijk, is dus al druk met trainen. Maar er wordt ook nagedacht over acties om het benodigde geld binnen te halen waarmee het KWF kan worden ondersteund. "De plannen voor ons kraampje tijdens het evenement hebben we eigenlijk wel rond. We willen namelijk bezoekers envelop laten trekken. Ieder teamlid gaat op zoek naar een sponsor die daarvoor wat prijzen wil sponsoren. Verder hebben we al wat bedrijven benaderd met de vraag of zij ons team willen sponsoren. Juist omdat er zeven van ons 24 uur gaan lopen. Er zijn al diverse bedrijven die het zo'n mooi initiatief vinden dat ze graag iets willen geven. Dat kan per uur, per kilometer of voor de hele afstand. Sponsoren krijgen ook een vermelding op onze Facebookpagina. Over andere acties zijn we nog aan het nadenken."

Hoewel Arjan, Ashwin en Niels er bewust voor hebben gekozen om in juni 24 uur te lopen, verwachten ze niet dat het makkelijk gaat worden. "We kunnen wel merken dat we trainen. De eerste keer dat we anderhalf uur liepen, vonden we dat best pittig. Nu lopen we met gemak drie of vier uur. Alleen wel in een stevig tempo, ongeveer 7 kilometer per uur. Dat gaan we tijdens de Samenloop niet volhouden. We moeten er dan vooral voor waken dat we niet gaan sloffen, daar word je moe van." De jongens verwachten met de rondjes rondom het sportveld in totaal zo'n 90 kilometer te gaan afleggen. "Het is alleen een dag lang rondjes lopen. Misschien dat we daar een beetje gek van worden. Aan de andere kant: er is dan zoveel afleiding, er wordt zoveel georganiseerd, het valt misschien mee. Maar goed: we zullen hoe dan ook vermoeid zijn als de 24 uur erop zitten."


q www.samenloopvoorhoop.nl/altena