Vragen over verpaupering diverse panden

werkendam • De Werkendamse afdeling van Progressief Altena heeft het college in Werkendam artikel 35-vragen gesteld over de 'verpaupering' van enkele panden in de gemeente Werkendam.

"We hebben het bijvoorbeeld over het afgebrande pand aan de Sleeuwijkse haven, over Rijksstraatweg 43 in Sleeuwijk en Oranjepolderweg 2 in Hank. In het verleden waren dit prachtige woningen, maar nu ontsieren ze de buurt en trekken ze ongewenst gebruik aan." De fractie van de lokale partij wil van burgemeester en wethouders weten in hoeverre de panden ongewenst bezoek trekken.

Opvallend vindt Progressief Altena dat twee van de drie genoemde panden, namelijk die aan Rijksstraatweg 43 en Oranjepolderweg 2, aangemerkt zijn als gemeentemonument of cultuurhistorisch waardevol object. "Het doel is dus ze voor de toekomst te behouden. Eigenaren van deze panden krijgen te maken met extra regelgeving van gemeentewege. Voor eigenaren van een gemeentelijk monument staat daar een kleine geste tegenover, voor eigenaren van een cultuurhistorisch waardevol object is dat niet het geval." De fractie vraagt zich af of er een verband bestaat tussen de leegstand van deze panden en de aanmerking tot gemeentemonument. Verder wil Progressief Altena weten of er in de gemeente Werkendam nog andere gemeentemonumenten en cultuurhistorisch waardevolle objecten leeg staan die niet meer door de eigenaar worden onderhouden. Bovendien wil de fractie weten wat het beleid van de gemeente Werkendam hierin is.

De verpaupering van de panden en de situatie van het afgebrande pand aan de Sleeuwijkse haven roepen bij Progressief Altena daarnaast de volgende vragen op: Waarom is het afgebrande pand aan de Sleeuwijkse haven nog steeds niet geruimd? En welke acties heeft de gemeente hierin ondernomen?

Ook wil de fractie weten welke mogelijkheden de gemeente in het algemeen heeft om verwaarlozing van de openbare ruimte ten gevolge van verpaupering van particulier bezit tegen te gaan.