• Kees de Vaan en Kasteel Meeuwen hebben de handen ineen geslagen.
• Kees de Vaan en Kasteel Meeuwen hebben de handen ineen geslagen. Foto: Teus Admiraal

Ook trekkerrijbewijs bij Kees de Vaan

wijk en aalburg • 'Een geslaagd adres!' Dat is de slogan van Verkeersschool Kees de Vaan uit Wijk en Aalburg, sinds 1963 dé verkeersschool in het Land van Heusden en Altena.

Van scooterrijbewijs tot en met het vrachtwagenrijbewijs. In dit waterrijke gebied ook het adres om je vaarbewijs te halen. Nieuw is de samenwerking die is opgezet met Loonbedrijf Kasteel-Meeuwen waardoor vooral jongeren hun trekkerrijbewijs kunnen halen. Onder bepaalde condities is daar een stevige subsidie aan gekoppeld. Vanaf 1 juli 2015 is het voor iedereen die met een tractor de openbare weg op wil, verplicht om het T-rijbewijs te hebben. Wie voor die datum in het bezit was van het B-rijbewijs of trekkercertificaat kan het T-rijbewijs bij laten schrijven. Vanaf het moment dat iemand vijftien jaar en zes maanden is kan hij/zij het theorie-examen voor het T-rijbewijs afleggen. Vanaf zestien jaar mag gestart worden met praktijklessen en kan er examen worden gedaan. Voor toekomstige tractorbestuurders is er nu de mogelijkheid om in eigen streek bij Verkeersschool Kees de Vaan in relatief korte tijd opgeleid te worden voor het T-rijbewijs.

Mike de Vaan en René Kuijs zijn bevoegd instructeur voor het T-rijbewijs. Het rijden op een tractor wordt vaak onderschat, het opleiden voor dit rijbewijs is ook echt nodig.

"Wij krijgen nu leerlingen van net zestien jaar die vaak al technisch rijvaardig zijn, maar niet voldoende verkeersinzicht hebben. Je plukt ze eigenlijk van de fiets en stuurt ze ineens de openbare weg op met een combinatie die vergelijkbaar is met een vrachtwagen." In samenwerking met Loonbedrijf Kasteel-Meeuwen is een John Deere tractor (6150R) omgebouwd tot lesvoertuig voor de praktijklessen en examens.

De agrarische sector en de sociale partners stellen via het Colland Arbeidsmarktfonds een vergoeding tot wel duizend euro beschikbaar als tegemoetkoming in de kosten voor het behalen van het T-rijbewijs. Door het volgen van een van de opleidingen bij bijvoorbeeld het Prinsentuin College in Andel, kan de koppeling van de subsidie worden gemaakt. Vraag naar de voorwaarden. Verkeersschool Kees de Vaan heeft de eerste inschrijvingen inmiddels binnen. Examens starten altijd vanaf Verkeersschool Kees de Vaan, Grote Kerkstraat in Wijk en Aalburg.


q www.keesdevaan.nl