D66 Heusden wil duidelijke antwoorden

heusden • De fractie van D66 Heusden stelde begin maart vier vragen aan het college van B en W over de afstoting van het Creatief Centrum Heusden, maar is niet erg tevreden over de antwoorden.

D66 Heusden is terughoudend met het stellen van schriftelijke artikel 61-vragen, want het beantwoorden vraagt ambtelijke capaciteit en kost dus geld. Maar soms moet het. Bijvoorbeeld omdat het antwoord moet worden opgezocht en omdat politici de schriftelijke vraag en het antwoord erop graag aan de openbaarheid willen tonen. In het geval van het Creatief Centrum Heusden, besloot D66 toch schriftelijke vragen te stellen. De antwoorden hierop stellen de fractie echter niet tevreden. Integendeel: "Neem het schriftelijke antwoord op een vraag van D66 over de maatschappelijke behoefte van het Creatief Centrum Heusden. Meer dan de helft van het antwoord gaat over 'atelierruimtes'. Daar ging de vraag van D66 niet over. Zij is het met de gemeente eens dat die ook elders heen kunnen. De atelierhouders zijn zich daarvan bewust en zoeken zelf naar alternatieven. Die zijn er. Maar dat geldt niet zonder meer voor de andere activiteiten."
De fractie van D66 kan zich de teleurstelling van het Creatief Centrum goed voorstellen. Het is uitsluitend om economische redenen dat het dit voormalige mavopand moet verlaten. Het college toont zich doof en blind voor de maatschappelijke behoeftes die in het gebouw worden ingevuld, terwijl het wel grote sommen geld laat gaan naar De Voorste Venne en De Aleph. De stichting Creatief Centrum Heusden kent de voorwaarden waaronder ze het gebouw mogen gebruiken. D66 roept het college daarom op om ruiterlijk te erkennen dat de stichting een kerngebonden maatschappelijke functie vervult, die volledig door vrijwilligers wordt ingevuld. Het gaat hier om een geslaagd, door burgers zelf ontwikkeld activiteitencentrum waarvoor geen subsidie wordt gevraagd.

Tevens vraagt D66 het college om mee te denken over geschikte alternatieve locaties voor alle overige activiteiten van het Creatief Centrum.