Eigen kraamverzorgende bij bevalling ziekenhuis

gorinchem • In het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van Rivas Zorggroep, kunnen patiënten sinds enige tijd tijdens de bevalling extra begeleiding krijgen van de eigen kraamverzorgende. Daarbij gaat het alleen om bevallingen die onder begeleiding van de praktijkverloskundige uit de regio plaatsvinden.

In het Beatrixziekenhuis vinden veel bevallingen plaats onder begeleiding van de eigen verloskundige. "Vaak heeft de patiënt de voorkeur om in het ziekenhuis te bevallen zonder dat daar een medische indicatie voor is", vertelt Yolande Favier, teamleider Verloskunde in het Beatrixziekenhuis. "In dat geval krijgt de aanstaande moeder indien gewenst begeleiding van de eigen kraamverzorgende."

"Normaliter is de eigen kraamverzorgende bij een thuisbevalling de hele tijd aanwezig", zegt Favier. "Daarom hebben we samen met diverse kraamzorgorganisaties in de regio gekeken naar hoe de kraamverzorgenden hun cliënten kunnen begeleiden wanneer zij in het Beatrixziekenhuis bevallen. Dankzij hun aanwezigheid is er altijd een goede begeleider bij de aanstaande moeder. Zij bieden voornamelijk emotionele ondersteuning of hulp bij bijvoorbeeld het opvangen van de weeën. De begeleiding door de eigen kraamverzorgende tijdens de bevalling tellen niet mee voor het aantal uren kraamzorg thuis."

Bij voorkeur gaat de eigen kraamverzorgende vanuit het Beatrixziekenhuis meteen met ouders en de baby mee naar huis. ''Omdat de eigen kraamverzorgende bij de bevalling aanwezig is geweest, komt het de kwaliteit van zorg ten goede. De ouders en de kraamverzorgende kennen elkaar al waardoor er al een vertrouwensband is ontstaan. De bevalling behoeft daarnaast geen extra uitleg meer en er is geen tussenkomst of overdracht meer nodig. De eigen kraamverzorgende weet immers precies hoe de bevalling is verlopen. Dat is een goede basis voor de kraamperiode."

q www.beatrixziekenhuis.nl