Dichten over 'Geef vrijheid door'

woudrichem • Stichting Gedenkteken Oorlogsslachtoffers in de gemeente Woudrichem houdt voor het derde jaar een gedichtenwedstrijd voor scholieren in de leeftijd van 13 tot en met 20 jaar.

Vrijheid staat onder druk, ook vandaag de dag. Binnen het meerjarenthema 'Geef Vrijheid door' benadrukt het Nationaal Comité in 2016 de waarde en betekenis van vrijheid, democratie en rechtstaat. De titel van de thematekst luidt daarom 'De Vrijheid omarmd'. Voor 2016 heeft politiek filosoof Tamar de Waal de Jaarthema-tekst geschreven. In haar tekst gaat De Waal in op de universaliteit van verdragen die vrijheid waarborgen en het belang van het hooghouden van waarden die het vrij-zijn mogelijk maken. Een citaat uit de thematekst: "We mogen ons vrij-zijn niet laten afbakenen door degenen die de vrijheid tarten, of door impulsiviteit. Dat is onze waarden onwaardig. Wie zijn principes meteen inruilt als ze daadwerkelijk worden getest, heeft ze nooit gehad. In plaats daarvan moeten we steeds opnieuw nadenken over de wijze waarop de vrijheid zo goed mogelijk beschermd is. Elk jaar weer. Elke dag weer. Het behoud van onze vrijheid ligt in het afwijzen van haat en in een rotsvaste toewijding aan de inclusieve principes van onze democratische rechtsstaat. Als de vrijheid op de proef wordt gesteld moeten we haar nog steviger omarmen." Meer informatie over het thema op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Scholieren in de leeftijd van 13 tot en met 20 jaar woonachtig in de gemeente Woudrichem kunnen meedoen. Er mag één gedicht worden ingeleverd, het gedicht mag maximaal 20 regels omvatten. Met de inzending wordt verzekerd, dat het gedicht zelf bedacht is en rechtenvrij is. Inleveren kan tot en met 24 april bij T. Kraaij-v.d. Mooren, Uitwijksestraat 4, 4288 JB Uitwijk of via tvdmooren@hetnet.nl.