Heusden in het teken van Bosch

heusden • Heusden vesting staat op zaterdag 23 april in het teken van een middeleeuws festijn. Tijdens een groots publieks evenement zal tussen Den Bosch en Heusden formeel de Vrede van Heusden worden getekend.

Aanleiding vormen de eeuwenoude gespannen verhoudingen tussen beide vestingsteden. Dit maritiem spektakel, dat in het kader van het Jheronimus Bosch Jaar wordt gehouden, vormt tevens het startschot van tal van activiteiten in de vesting. Om 14.00 uur zal op de Bergsche Maas een Zeeslag met verschillende schepen worden nagespeeld. Deze slag staat symbool voor de onderlinge pesterijen tussen beide steden. In 1481 werd door de Bossenaren door het leggen van een dam Heusden afgesneden van de Maas. Dit had grote gevolgen voor de economie van Heusden. Heusdenaren wordt verweten Den Bosch te hebben geplunderd. Deze feiten, die eeuwen geleden hebben plaatsgevonden, zijn nooit goedgemaakt. Nooit is formeel de vrede getekend. Tijdens het cultuurhistorische evenement van 23 april, tevens de feestdag van Sint Joris, zal nog eenmaal symbolisch strijd tussen de vestingsteden worden geleverd. Daarna zullen de burgemeesters Ton Rombouts van Den Bosch en Jan Hamming van Heusden, gestoken in middeleeuwse kledij, de Vrede van Heusden tekenen. Dit gebeurt op het Stadhuis in Heusden. Tijdens de manifestatie 'De vrede van Heusden' staat de vesting in het teken van Jheronimus Bosch. Zo wordt er een historische tocht gehouden en staat er een bourgondische maaltijd op stapel. Op verschillende plaatsen in de vesting worden levende schilderijen van Jheronimus Bosch uitgebeeld. Figuranten nemen positie in deze schilderijen en stappen op gezette tijden uit het schilderij. Ze laten zich hierbij inspireren door de zeven hoofdzonden uit 'De Tuin der Lusten' van Bosch. Tevens zal een link worden gelegd naar het huidige tijd. Tijdens deze dag is de vesting afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Meer informatie: Heusdens Bureau voor Toerisme, 0416-6612100.

Parfum

Maryse Vos, eigenaresse van Parfumerie In geuren en kleuren in Heusden heeft speciaal voor het Jeroen Bosch jaar een drieluik van parfums ontwikkeld. De geuren zijn geïnspireerd op het kunstwerk 'Tuin der lusten' van Jheronimus Bosch. De drie panelen van het kunstwerk beelden het aardse paradijs, zonde/ lust en het oordeel/ de hel uit. In de parfums heeft Maryse Vos haar interpretatie van het schilderij gelegd.

De eigenaresse van Parfumerie In geuren en kleuren ontwikkelt al langer parfums, maar het parfumdrieluik 'Tuin der lusten' is de eerste serie die daadwerkelijk te koop is. "Het is best spannend om je eigen creatie op de markt te brengen", aldus Maryse Vos. "We verkopen in de winkel parfums van parfumhuizen die hun vakmanschap allang bewezen hebben." De drie geuren zijn te koop in een 30 ml flacon voor 19,95 euro, de complete parfumdrieluik kost 50 euro. De parfums van het drieluik zijn nu al te ruiken in de parfumerie aan de Nieuwstraat 5 in Heusden.

Van 23 april tot medio september is er in Heusden vesting een belevingsroute: 'De zeven deugden door Heusden' gevuld met initiatieven van plaatselijke ondernemers en kunstenaars.