Afbeelding

1 Wie zijn de eregasten tijdens de Samenloop?

Op 24 juni wordt in Altena de eerste Samenloop voor Hoop gehouden. Tijdens de loop is er ook aandacht voor eregasten. Gera Versluis vertelt daar meer over.

Gera: "Een eregast is iemand die ooit in zijn leven de diagnose kanker heeft gekregen. Binnen het KWF Kankerbestrijding worden zij ook wel 'Survivors' genoemd."

2 Waarom werkt de Samenloop met eregasten?

Gera: "We vieren op die manier dat vele mensen kanker al overleven en dat we iets tegen deze ziekte kunnen doen. Tegelijkertijd steunen we (ex-)kankerpatiënten en herdenken overledenen. De eerste ronde lopen de eregasten samen met hun naasten. Op die manier erkennen wij ook hen. Kanker heb je immers niet alleen."

3 Wat kunnen eregasten tijdens verwachten?

Gera: "Na de startact is er een diner en kan aan workshops worden deelgenomen. Emotioneel hoogtepunt vinden velen de kaarsenceremonie als de loop wordt stilgezet voor een moment van overdenking en om het leven te vieren."

4 Waarom zouden mensen zich aan 'moeten' melden?

Gera: "Uit de ervaringen van andere Samenlopen blijkt dat het fijn is als er een dag is waarop er op een positieve manier aandacht is voor jou en je naaste. Een dag waarop je merkt dat je niet de enige bent die deze strijd voert of heeft gevoerd.

5 Kunnen anderen ook eregasten aanmelden?

Gera: "Het blijkt een barrière te zijn voor (ex-)kankerpatiënten om zich aan te melden. Daarom: nodig een (ex)kankerpatiënt uit de eigen familie of vriendenkring uit om samen mee te doen aan de Samenloop voor Hoop. Aanmelden: samenloopvoorhoop.nl/altena."