• Wijk en Aalburg zal weer oranje kleuren, zoals tijdens de koningsspelen in 2014.
• Wijk en Aalburg zal weer oranje kleuren, zoals tijdens de koningsspelen in 2014. Archieffoto: Teus Admiraal

'Het is echt een gezellig dorp. Ook op Koningsdag'

Vijftal zet zich in voor feestelijke dag

wijk en aalburg • Henri Raams, een van de organisatoren van Koningsdag 2016 in Wijk en Aalburg, vertelt dat onder andere Miranda de Waal vorig jaar na Koningsdag vond dat daar verandering in moest komen. Ook Henri wordt benaderd en besluit om zich in te gaan zetten. "Ik was het wel met haar eens dat er iets moest gebeuren omdat het zo ook niet kan. En er waren meer mensen die haar oproep positief hebben opgepakt. Dat zorgt ervoor dat we inmiddels ook kunnen bouwen op een grote groep vrijwilligers." Naast Henri en Miranda, zitten er nog drie dames in de organisatie van Koningsdag 2016 in Wijk en Aalburg: Suzanne Nieuwkoop, Annemijn van Wijk en Debora Wijgers. Het vijftal heeft de koppen bij elkaar gestoken en plannen gemaakt voor een feestelijk dag in het dorp. "Wel hebben we eerst contact gehad met Oranjevereniging Wilhelmina, maar dat liep op niets uit. Dus hebben we de organisatie op persoonlijke titel opgepakt."
Het Koningsdagprogramma in Wijk en Aalburg start om 8.30 uur met een dorpsontbijt. Aansluitend volgt er een aubade met Oefening & Uitspanning en het gelegenheidskoor van de hervormde gemeente Aalburg en worden er ballonnen opgelaten. Rond 11.00 uur is het tijd voor Oranjebitter en ranja, en dan gaat de braderie van start. Vanaf 14.00 uur kunnen de kinderen van de basisschool meedoen aan allerlei spellen. "Eigenlijk een soort koningsspelen. We hebben hiervoor alle verenigingen in Wijk en Aalburg aangeschreven: zij konden een spel organiseren en meteen hun vereniging promoten. Helaas was er te weinig animo om dit idee door te zetten. Nu zullen vrijwilligers de spellen begeleiden." Vanaf 13.00 uur wordt er een fiets- en autopuzzeltocht gehouden. Koningsdag 2016 in Wijk en Aalburg wordt om 20.00 uur afgesloten met een 'glow in the dark' optocht. "De kinderen maken lampionnen, maar ze mogen bijvoorbeeld ook hun fiets versieren. De optocht wordt begeleid door het Jeugdkorps van Wilhelmina uit Sleeuwijk."
Alle activiteiten van Koningsdag 2016 worden gehouden in en rondom Zorgplein Maaswaarden, locatie Wijkestein. "Het is echt geweldig hoeveel steun we van iedereen krijgen. Het is toch prachtig dat Zorgplein Maaswaarden een deel van hun terrein, en de eetzaal voor het ontbijt, beschikbaar wil stellen? Daarnaast krijgen we ook veel medewerking van bijvoorbeeld de gemeente. En dan hebben we ook nog bedrijven die de producten voor het ontbijt sponsoren. En natuurlijk de vele vrijwilligers die zich hebben aangemeld."
Of er een vervolg komt, weet Henri Raams zich nog niet over uit. "We willen eerst deze dag tot een goed einde brengen. Misschien dat anderen er enthousiast door worden? In ieder geval willen we laten weten dat er ook in Wijk en Aalburg iets leuks kan gebeuren. Het is echt een gezellig dorp. Ook op Koningsdag." Kaarten voor het dorpsontbijt zijn te koop bij Mikado in Wijk en Aalburg, meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van de organisatie: Koningsdag 2016 Wijk en Aalburg.