College geeft Ideaalburg veeg uit de pan

wijk en aalburg • Mocht Ideaalburg in de toekomst nog eens twijfelen aan de integriteit van een lid van het college van B&W, is het raadzaam om dat eerst te bespreken in het presidium, een besloten overleg met de fractievoorzitters en de burgemeester.

Dat schrijft het college in antwoord op vragen van Ideaalburg, waarin de integriteit van wethouder Arie van Loon (SGP) aan de orde wordt gesteld. "Ook wij zijn van mening dat het openbaar bestuur transparant moet zijn en dat de burgers recht hebben op openheid in de handelwijze van bestuurders, maar om zonder concrete aanwijzingen een integriteitskwestie in het openbaar aan de orde te stellen kan bij het stellen van de vragen al de nodige schade berokkenen, zonder dat expliciet hier sprake van is", aldus B&W.

"Nu door de fractie van Ideaalburg (aanvullende) openbare vragen zijn gesteld over een kwestie die uit onderzoek zeker niet in het geding is, wordt een bepaalde richting aan de handelwijze van wethouder Van Loon gegeven, waarmee ten onrechte schade aan de persoon en zijn functie wordt gegeven, terwijl die voorkomen had kunnen worden als hier op een andere manier mee was omgegaan."

Ideaalburg had tijdens de opiniërende raadsvergadering van deze maand vragen gesteld over het verband tussen wethouder Van Loon en het verzoek van Stichting Openbaar Onderwijs Land van Altena (SOOLvA) aan adviesbureau Leewendaal, Van Loon's werkgever, om te helpen bij het opstellen van de begroting van de stichting. Zowel Van Loon zelf als onderwijswethouder Cees Schreuders (CDA) antwoordden toen dat de SGP'er niet bij deze opdracht betrokken was en daarmee leek in eerste instantie de kous af voor Ideaalburg.

Deze week volgden er echter toch weer aanvullende vragen van Ideaalburg, toen de partij er achter kwam dat burgemeester Fons Naterop nog op eigen houtje een onderzoek had ingesteld naar de kwestie. Volgens het college omdat integriteitskwesties bij bestuurders 'zeer hoog' worden opgenomen door de Commissaris van de Koning.