Syndion is op zoek naar gezinshuizen

regio • Syndion is op zoek naar nieuwe gezinshuizen: gezinnen die een of meer kinderen met een handicap voor langere tijd in hun gezin willen opvangen. Maar wat betekent dat eigenlijk voor een gezin?

"Ik weet zeker dan onze eigen kinderen er sterker en rijker van zijn geworden", vertelt Aline Streefkerk. Zij vormt met haar man en drie kinderen al ruim tien jaar één van de twintig gezinshuizen van Syndion. "We stonden open voor een groter gezin en wilden ook best een thuis bieden aan kinderen die niet van onszelf zijn. We maakten bewust de keus om voor Syndion gezinshuis te worden. Vanuit mijn werk was ik al bekend met kinderen met een handicap."

Maar natuurlijk is het niet altijd gemakkelijk. Dat ervoer bijvoorbeeld het gezin van Erica Blom. Zij en haar man Bert namen de moeilijke beslissing om hun 'pleeg'zoon na een aantal jaren toch naar een instelling te laten verhuizen. "We hebben ons altijd het volgende voorgenomen: als het ten koste gaat van onze eigen kinderen, dan stoppen we ermee. We hebben gedaan wat in ons vermogen lag, meer konden we als gezin niet bieden. Maar dat maakt zo'n besluit nog steeds niet gemakkelijk!" Het gezin van Gea van der Muyden had een soortgelijke ervaring. "Toen onze kinderen groter werden, kregen ze meer moeite met het soms storende gedrag van hun pleegbroertje." Ook dit gezin moest uiteindelijk besluiten dat het beter was dat hun pleegzoon elders ging wonen. Gea: "Zijn gedrag was echt niet meer te handhaven. Nu zien we hem eens per twee maanden. Dat zijn ontmoetingen waar we over en weer erg van genieten, maar daarna is het goed om weer afscheid van elkaar te nemen."

Twee keer per jaar zijn er gezinshuisbijeenkomsten. Er is dan, behalve training en scholing, ook ruimte om verhalen met elkaar te delen. Ook kunnen gezinshuizen als dat nodig is de hulp inschakelen van jeugdzorg, een gedragsdeskundige en/ of de leidinggevende bij Syndion.

Syndion is op zoek naar gezinnen die overwegen om te starten als gezinshuis bij Syndion. Een gezinshuisouder heeft een zorgachtergrond en komt in dienst bij Syndion. Op 20 april is er in Gorinchem een informatie-avond. Meer informatie of aanmelden kan via: gezinshuizen@syndion.nl.