Volgens wethouder Bakker hoeft er niks te veranderen

SOJO Hank hoopt op een goede afloop

hank • Dat laat Stichting Ontspanning voor Jong en Oud (SOJO) in Hank via haar website weten. Vorige week had de stichting nog aangegeven dat ze per direct de stekker uit alle activiteiten - te beginnen met het paaseieren zoeken zaterdag - trekt, maar nu de gemeenteraad gisteren (dinsdag) alsnog de subsidie voor SOJO heeft behandeld is dat besluit in ieder geval deels teruggedraaid. "Menig raadslid en het college hebben zich positief uitgesproken over de maatschappelijke waarde die SOJO vertegenwoordigt voor Hank en aangegeven dat SOJO er financieel niet op achteruit zal gaan", luidt de motivatie van het bestuur van de stichting. "Ook de leden van dorpsraad Hanks Belang en de inwoners van Hank hebben zich massaal verenigd en hun mening geuit: SOJO moet blijven bestaan! En daar moeten we nu samen de schouders onder zetten. Nu we allemaal dezelfde doelstelling voor ogen hebben, heeft het SOJO-bestuur besloten dat het paasprogramma met het paaseieren zoeken, de rondrit met de Hankomotif en de knutselmiddag in 't Uivernest gewoon doorgaat, zodat alle kinderen uit Hank weer een vrolijke paasmiddag zullen beleven." Hiervoor wordt wel een 'kleine bijdrage' van 2 euro per kind voor gevraagd.
SOJO ligt al enige tijd in de clinch met de gemeente Werkendam over de nieuwe vorm van subsidieverstrekking. Vanaf 2017 krijgt de stichting niet meer automatisch geld overgemaakt, maar kan ze voor het organiseren van activiteiten een beroep doen op het zogenaamde participatiefonds. Sinds de zomer is SOJO echter bezig om de huidige subsidievorm in stand te houden. "De gemeente neemt de woorden saamhorigheid en leefbaarheid vaak in de mond, maar geeft ze helaas onvoldoende inhoud. Het enige woord dat ze inhoud geven is zelfredzaamheid, wat in normale bewoordingen betekent 'zoek het zelf maar uit'", liet de stichting vorige week nog weten. De Hankse stichting krijgt zo'n 3500 euro per jaar, plus nog eens 1500 euro voor de organisatie van het timmerdorp. Ruim 280 inwoners van Hank hebben de afgelopen tijd een actiepamflet van SOJO om die subsidie in stand te houden ondertekend.

Wethouder John Bakker snapt de teleurstelling in Hank, maar benadrukt dat er met de komst van het participatiefonds niets hoeft te veranderen. "Want de toegevoegde waarde van SOJO aan een dorp als Hank staat niet ter discussie."

Het participatiefonds, waar straks zo'n 26.000 euro in zit, is er alleen om ervoor te zorgen dat de gelden op een eerlijke manier over de gemeente verdeeld worden, zegt Bakker. "Iedereen die in Werkendam iets wil organiseren, kan een aanvraag indienen. Voor de gemeente is besparen helemaal niet aan de orde. Nogmaals, als SOJO weer een jaarplan indient, hoeft er niets te veranderen. Dan kan de stichting in één keer weer een vergelijkbaar bedrag krijgen." Overigens heeft geen enkele andere vereniging of stichting in Werkendam bezwaar gemaakt tegen de komst van het participatiefonds, aldus de wethouder. Bakker krijgt zelf ook de nodige kritiek van SOJO. Hij zou wel tijd hebben om met de media te praten, maar bij het bestuur in Hank is hij nog niet langs geweest. "Maar in december en januari zijn wel wethouder Wim De Jong en toenmalig wethouder Peter van der Ven op gesprek geweest. Ikzelf wil eerst het advies van de bezwarencommissie afwachten." Daar werd SOJO vorige week gehoord, gisteren stond de subsidie dus op de raadsagenda. "SOJO Hank hoopt dat de gemeenteraad SOJO een stabiele basis zal bieden en direct een ei zal leggen, in plaats van het besluit vooruit te schuiven", aldus SOJO op de website.

"Stabiliteit en zekerheid zijn erg belangrijk, omdat SOJO maanden vooruit de agenda vaststelt en start met de organisatie en invulling van de activiteiten. En activiteiten veilig en vernieuwend organiseren kost nu eenmaal een paar centen. Laten we duimen op de goede afloop, en vooral het belang van de kinderen voorop stellen."


Tom Oostra