Naterop stapt op bij omgevingsdienst

wijk en aalburg • Fons Naterop heeft dinsdag zijn afscheid bekend gemaakt van zijn functie als voorzitter van het dagelijks bestuur van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB).

De omgevingsdienst kampt met grote financiële tekorten en verschillende gemeenteraden, waaronder die van Waalwijk en Tilburg, houden Naterop hiervoor verantwoordelijk. De omgevingsdienst Midden- en West-Brabant maakt omgevingsvergunningen op milieugebied en controleert of bedrijven zich aan de milieuregels houden. De burgemeester van Aalburg is sinds de start van de OMWB voorzitter. Eigenlijk wilde Naterop later dit jaar afscheid nemen van de omgevingsdienst, maar de druk vanuit de gemeenten heeft hem doen besluiten zijn functie eerder neer te leggen, schrijft hij in een brief aan het bestuur. Daarin schrijft hij verder dat hij zich in de voorbije vijf jaren 'met hart en ziel' verbonden heeft gevoeld met een OMWB en blikt hij tegelijkertijd terug op aanloopproblemen bij oprichten van de omgevingsdienst in zijn huidige vorm. "Er is de OMWB weinig bewegingsruimte gegund om een goede start te maken", schrijft hij. Naterop neemt afscheid op het moment dat een sluitende begroting wordt aangeboden aan de toezichthouder, het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook ligt er een voorstel hoe om te gaan met de tekorten uit het verleden. Dit actieplan bevat maatregelen die de OMWB voor eind 2017 weer gezond moeten maken. Vice-voorzitter en Gedeputeerde Johan van den Hout (SP) neemt de taken van Naterop over, totdat het algemeen bestuur een nieuwe voorzitter benoemt. In deze periode voert het dagelijks bestuur een zelfevaluatie uit en zal voorstellen doen voor de samenstelling van het dagelijks bestuur en de werkwijze voor de toekomst.

"Wij bedanken hem voor zijn grote inzet voor de OMWB door de jaren heen en het aandeel dat hij heeft geleverd in actieplan Huis op Orde en het opstellen van het financieel sluitend meerjarenperspectief dat er nu ligt. Daarmee ligt er een basis waar de OMWB de toekomst in kan", laat Van den Hout weten.