Thema achtste editie: 'Dag van de Scheepsbouw'

Jeugd kan zelf een boot bouwen

werkendam • Sinds 2000 wordt er een keer in de twee jaar in Werkendam een Havendag gehouden. Tot nog toe iedere keer opnieuw met groot succes. Duizenden bezoekers weten deze dag Werkendam te vinden. Voorzitter van de Havendagcommissie Dick Hoogendoorn hoopt dat dat dit jaar niet anders zal zijn. "We houden deze dag iedere twee jaar en het is de bedoeling dat we dat ook in de toekomst door blijven zetten. Belangrijkste doel is om zoveel mogelijk aspecten van de scheepvaart te laten zien en te promoten."

Om zoveel mogelijk mensen van de dag te kunnen laten genieten, wordt de Havendag zoals gebruikelijk geopend met een vlootshow. Senioren uit de kern Werkendam kunnen deze show vanaf een passagiersschip meebeleven. "We zijn erg blij dat we voor dit onderdeel opnieuw een beroep kunnen doen op de vrijwilligers van het Rode Kruis, afdeling Werkendam." Hoogendoorn benadrukt dat voor de organisatie van een dag als deze vrijwilligers onmisbaar zijn. "Zij verzetten echt een heleboel werk."

Tijdens de Havendag zetten zoveel mogelijk bedrijven hun deuren open, om zo te laten zien welke technieken zij allemaal in huis hebben. Tenminste dat is wat de voorzitter hoopt. "Twee jaar geleden was er vrij veel te doen op de buitenterreinen van de deelnemende bedrijven. We hopen nu dat ondernemers hun deuren ook open zetten om de techniek achter hun bedrijf in beeld te brengen. We weten dat dat wel wat vraagt van de deelnemers, maar we hopen dat ze daarin mee willen denken." Want volgens Hoogendoorn is het belangrijk om juist jeugd te laten zien wat er allemaal mogelijk is binnen een technisch beroep. Daarom richt de Havendagcommissie zich dit jaar iets nadrukkelijker op een jong publiek. Zo is er bijvoorbeeld speciaal voor deze dag een app ontwikkeld. "De precieze vorm volgt nog, maar in ieder geval kan iedereen die de app download bijvoorbeeld zien wat er waar te doen is. Bovendien zal er ook een quiz aan de app verbonden worden, waarin vragen gesteld worden, ook op technisch vlak, over deelnemende bedrijven en sponsoren. Degene met de beste antwoorden kan een prijs winnen." Maar daarmee houdt het betrekken van de jeugd bij de Havendag niet op. Ook is er in aanloop naar de dag, en op de dag zelf, een 'School Boat Challenge'. "Dat doen we in samenwerking met 't Gilde in Gorinchem. Basisscholen in de gemeente Werkendam kunnen zich hiervoor inschrijven. Zij krijgen dan een gereedschapskist en kunnen daarmee een werkstuk, een boot, maken. Op de dag zelf zal de boot getest worden: hoe ziet het ontwerp eruit, hoe snel gaat de boot, blijft deze drijven? De jury zal de inzendingen op een aantal punten beoordelen en dan wordt er uiteindelijk een winnaar gekozen."

Naast deze nieuwe onderdelen van de Havendag Werkendam, zullen er ook veel oude vertrouwde onderdelen terugkeren in 2016. Zo is er opnieuw een braderie, zingen er tijdens de dag shantykoren, wordt er een bedrijvencompetitie gehouden en zal ook de taptoe weer onderdeel van het programma zijn. De Havendag wordt bovendien traditiegetrouw afgesloten met vuurwerk.

q www.havendagwerkendam.nl