• Initiatiefnemer Zeger van der Stelt en cameraman Henk Pellicaan.
• Initiatiefnemer Zeger van der Stelt en cameraman Henk Pellicaan. Foto: Teus Admiraal

Dorpsfilm Almkerk in première

almkerk • De dorpsraad van Almkerk toont op 14 april het eindproduct van de gemaakte dorpsfilm. De film gaat over het dagelijks reilen en zeilen van de Almkerkse gemeenschap. Een jaar lang is er gefilmd over alles wat in verband staat met het dorp.

Zeger van der Stelt (58) nam in 2013 het initiatief voor het maken van een dorpsfilm. "Het was dat jaar precies vijftig jaar geleden dat de laatste dorpsfilm was gemaakt. Het leek ons een leuk idee om er weer een te maken", blikt hij terug. "In eerste instantie leek het ons grappig om ook enkele flashbacks van de film uit 1963 in de film te verwerken, maar we besloten daar toch vanaf te zien. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat het voor een ieder leuker zou zijn, ook met het oog op later, als we een documentaire maakten over Almkerk over het jaar 2015. We hebben toen een werkgroep samengesteld, die het project verder vorm moest gaan geven. We zijn toen gaan brainstormen over de onderdelen die we wilden laten zien."

Dronebeelden

Bij de productie kreeg de dorpsraad steun van de plaatselijke Rabobank. "Al snel merkten we dat er veel kosten gingen zitten in opnameapparatuur. We wilden het groots aanpakken met onder meer dronebeelden. Die konden we uiteindelijk aanschaffen voor het ter beschikking gestelde bedrag van 2500 euro."

Henk Pellicaan (60) werd uiteindelijk degene die het grootste filmgedeelte voor zijn rekening nam en ook met de drone en montage aan de slag ging. "Onder meer passages over het verenigingsleven, de molen, de kerk en school komen terug in de dorpsfilm. Ook hebben we een stuk over de Alm gevaren en daarover wat opnames gemaakt", vertelt hij.

"Ik vind het heel mooi om bij de film betrokken te zijn geweest. Het is een dankbare klus. Eerder had ik al eens wat korte films gemaakt over de zomerfeesten en dat beviel goed." In de dorpsfilm zaten echter flink wat meer uren. "Ik denk in alle eerlijkheid dat ik er wel tussen de 600 en 650 uur aan kwijt ben geweest, waarvan slechts vijftig uur de opnametijd beslaat." Genieten van het eindproduct doet hij dan ook zeker, maar Pellicaan staat ook al stil bij de toekomst. "De mooiste momenten gaan misschien pas komen over vijftien of twintig jaar, als je ziet dat mensen de film weer eens terugkijken. Ik ben heel blij dat ik mijn steentje dan heb kunnen bijdragen."

Eindresultaat

Geïnteresseerden kunnen zich opmaken voor een documentaire van 105 minuten. Van der Stelt: "De afrondende fase was prachtig om mee te maken. Heel leuk om te zien hoe het eindproduct vorm krijgt en uitmondt in iets hoe je dat voorafgaand ook voor ogen had. Het is het wel waard geweest. We hopen twee zalen vol te krijgen. De geluiden uit de omgeving zijn goed en niemand zal zich vervelen", besluit hij.

Het eindresultaat is op 14 april te aanschouwen in bioscoop Hollywoud. Kaarten kosten 7,50 euro per stuk.


Leendert Kamsteeg