'Sloopplannen Creatief Centrum opmerkelijk'

heusden • D66 Heusden is onaangenaam verrast door de plannen van de gemeente Heusden om het Creatief Centrum Heusden aan de Demer in de vesting, de voormalige mavo, op korte termijn te slopen. Temeer, omdat er nog geen concrete invulling lijkt te liggen voor het gebruik van de grond.

Het gebouw van de voormalige mavo is in het recente verleden door de gemeente aangemerkt als maatschappelijke voorraad. Dat wil zeggen dat in het pand een maatschappelijke behoefte wordt vervuld op het gebied van sport, welzijn en cultuur. Zo vinden in het centrum sportactiviteiten plaats en zijn er tal van cursussen op het gebied van kunst en cultuur. Het gebouw fungeert tevens als buurthuis én is kostendekkend, dankzij onder andere de vele vrijwilligers. Bewoners ontmoeten elkaar, er ontstaat een dialoog, men zoekt naar overeenkomsten. "Er ontstaat begrip voor elkaar, wederzijdse zorg, aandacht en tolerantie, waarden die we allemaal koesteren, ook en vooral een zichzelf respecterende gemeente", meent D66 Heusden. De intentie van het centrum om een grote rol te gaan vervullen bij de ontwikkeling van het toerisme in de stad Heusden kan gezien worden als de kers op de taart.

Al vele jaren maken een groot aantal verenigingen en stichtingen intensief gebruik van alle ruimtes van het pand. Er is een grote samenhang in de activiteiten en het is laagdrempelig voor de inwoners van Heusden. In Heusden is geen enkele andere multifunctionele ruimte beschikbaar met eenzelfde samenhang. Dat is de reden dat D66 Heusden het college vragen heeft gesteld over de plannen. Zo wil de partij weten waarop het college van B&W zich baseert dat er nu geen maatschappelijke behoefte meer zou bestaan aan een multifunctionele ruimte in de vesting. Ook wil de partij weten of er concrete plannen zijn voor de verkoop en zo ja, op welke termijn. Immers, als dat niet het geval is, lijkt er geen reden voor de haast om het redelijk tot goed onderhouden pand te slopen, vindt D66.

"Het voortbestaan van de instelling Creatief Centrum Heusden hangt beslist af van de huisvesting zoals die nu is."