• Gabriëlle vindt het belangrijk om zich voor kinderen in te zetten.
• Gabriëlle vindt het belangrijk om zich voor kinderen in te zetten. Foto: Marjo van Andel

'Er is nooit aandacht genoeg'

regio • "Kinderen zijn kwetsbaar en kunnen niet zo makkelijk voor zichzelf opkomen, zeker niet als ze nog heel jong zijn. Nu komen daar ook nog de problemen van kinderen die gevlucht zijn bij. Zij kunnen zich vaak niet eens verstaanbaar maken want ze spreken de taal niet. Ik wil heel graag aandacht voor hen vragen en hen op weg helpen."

Gabriëlle van der Weide vindt het heel normaal om zich in te zetten voor medemensen die het minder goed getroffen hebben. Eerder was ze districtsbestuurder bij het Rode Kruis. "Toch heb ik nu de overstap naar Unicef gemaakt. Bij Unicef gaat het om kinderen en ik merk dat juist dat me heel erg trekt." En dat is niet toevallig: Gabriëlle heeft de Pabo afgerond en is actief als stadspedagoog. "Ik weet vanuit mijn werk hoe belangrijk een omgeving voor een kind is." Een ander belangrijk punt voor kinderen is het krijgen van aandacht. "Ik ben werkzaam geweest in het MBO met risicojongeren, maar ik heb ook in de gevangenis met jeugdige delinquenten gewerkt. Ik heb daar gezien dat juist deze jongeren veel échte aandacht tekort kwamen en te vroeg zijn los gelaten."

Gabriëlle ziet het liefst dat ieder kind dezelfde kansen krijgt, niet alleen in het buitenland. "Dat geldt ook voor Nederland, ook hier zijn kinderen die tussen wal en schip vallen. Unicef komt op voor de rechten van het kind, in de hele wereld." Aan de andere kant ziet de nieuwe voorzitter dat Nederlanders eigenlijk niet beseffen dat het in hun land allemaal goed geregeld is, en dat dat niet vanzelfsprekend is. "Ze horen er wel van, maar beseffen niet goed wat het echt inhoudt. Dat elders op de wereld de rechten van kinderen aan alle kanten geschonden worden. Dat kinderen vol angst leven en niet onbezonnen kunnen spelen. Voor jongeren hier is het bijvoorbeeld normaal dat ze onderwijs krijgen, naar huis kunnen gaan en er ouders op hen wachten." Tegelijkertijd denkt Gabriëlle dat de jeugd juist een doelgroep is die zich in zou kunnen zetten als vrijwilliger voor Unicef. "We hebben dringend vrijwilligers nodig. Om activiteiten op te zetten, maar ook kortdurend om activiteiten te begeleiden. We hebben scholieren gehad die zich voor hun maatschappelijke stage voor Unicef inzetten. Dat zou verder uitgebreid kunnen worden: als groep bijvoorbeeld een mooie activiteit opzetten. Dan wordt er meteen inzicht gecreëerd, dat is goed voor Unicef. Maar de scholieren zijn ook met elkaar bezig om een activiteit te ondernemen. Hoe leuk is dat!" Gabriëlle benadrukt dat het bij Unicef niet alleen hoeft te gaan om het binnenhalen van geld. "Het onder de aandacht brengen van het feit dat er kinderen zijn die het veel slechter hebben, is heel belangrijk."

Hoewel de voorzitter graag nieuwe vrijwilligers bij Unicef wil betrekken, is ze ook trots en blij met de mensen die zich nu al voor de organisatie inzetten. "Vrijwilligers die zich inzetten voor voorlichting op scholen of bijvoorbeeld helpen bij het organiseren van een sponsorloop. Ik vind het geweldig om te zien hoe enthousiast zij er mee bezig zijn en ook anderen weer enthousiast krijgen." Wat Gabriëlle ook mooi vindt, is dat juist kinderen vol trots en met passie bezig kunnen zijn voor leeftijdsgenootjes. "Ik was laatst op een basisschool om een cheque in ontvangst te nemen van kinderen die aan een sponsorloop hadden meegedaan. Zij waren zo trots en hadden zichtbaar hun best gedaan. Daar kan ik echt van genieten."

Sinds kort heeft de afdeling van Gabriëlle een evenementencoördinator aangetrokken, om samen met vrijwilligers activiteiten te ontwikkelen maar ook om Gabriëlle te helpen met het uitwerken van haar ideeën. "Ik wil heel graag een benefietgala houden in de buurt van Gorinchem. En een veiling. Maar de grootste uitdaging is om Unicef kenbaar te maken voor een breder publiek, om de kinderen onder de aandacht te brengen. De bekendheid kan altijd beter, juist nu er zoveel gezinnen met kinderen onder de vluchtelingen zijn. Zij moeten hulp krijgen voor het verwerken van oorlogstrauma's. Geld blijft nodig voor hulp aan kinderen, er is nooit aandacht genoeg."

Meer informatie: www.unicef.nl/wat-kun-jij-doen/word-vrijwilliger of mail naar IHardenbol@unicef.nl.