'Praise United is meer dan alleen zingen, het is een stuk verdieping'

almkerk • Ze kennen elkaar lang niet allemaal, de 130 deelnemers aan Praise United Almkerk. En toch vormen ze samen een koor en geven ze zaterdag in de gereformeerde kerk in Almkerk een concert. Onder leiding van Martin Brand en Henk Doest.

Begin februari kwamen de zangers en zangeressen uit het hele land van Heusden en Altena, en daarbuiten, voor de eerste repetitie bij elkaar in de hervormde kerk in Almkerk. Onder hen Angela van de Pol, Hanneke Kraaij, Sandra Bambacht en Lizan Zegwaard. Geen van hen kenden Praise United, maar hoorden er via kennissen en vrienden over en besloten mee te doen. Groot voordeel vinden de dames dat het om een project gaat: vier avonden uitgebreid repeteren, thuis oefenen en vervolgens een concert. Hanneke, die via krant en internet meer over Praise United te weten kwam; "Ik vind het fijn om te zingen, maar de tijd ontbreekt om hiervoor elke week een avond vrij te maken. Doordat Praise United tijdelijk een aantal avonden in beslag neemt, is het goed in te plannen. Je werkt naar een bepaalde datum toe." De dames houden alle vier van zingen, en willen op die manier God eer bewijzen. Maar het spreekt hen ook erg aan dat het tijdens de avonden met Martin en Henk om meer gaat dan alleen het instuderen van liederen. "Het is meer dan alleen maar zingen. Martin leest bijvoorbeeld aan het begin van de avond een stukje uit de bijbel, maakt dingen herkenbaar." Hanneke vult Lizan aan: "Het is niet alleen het zingen met elkaar, maar door de verhalen en getuigenis van Martin Brand zit er ook een stuk verdieping in." Voor Angela een van de redenen om mee te doen. "Dat sprak me uit alle informatie heel erg aan: met elkaar, en dat is dus met veel mensen uit verschillende kerken, zingen, maar ook praten en dichter bij God komen."

Sandra vindt het heerlijk om op woensdagavond in Almkerk te repeteren. "Het muzikale talent van beide mannen is geweldig, daar kan ik naast de liederen die we zingen en de gesprekken die er zijn, van genieten. Martin Brand doet het geweldig, waardoor het zingen vanzelf gaat. De verhalen en de muzikaliteit van beide mannen, dat is super. Daarvan ga je vanzelf stralen. Ik was ook verrast dat we psalm 42 gingen zingen. Deze oude psalm met zoveel herinneringen aan mijn vader. Dat was voor mij een bijzonder moment." Ook voor Angela, Hanneke en Lizan werkt het enthousiasme van Martin en Henk inspirerend en aanstekelijk. "Martin kan zo mooi vertellen over het geloof, dat is echt heel bijzonder. Hij praat vanuit z'n hart, heel oprecht. En ja, daarbij kan hij ook prachtig zingen. Henk begeleidt ons heel goed instrumentaal en heeft leuke humor. Ze zijn een prima duo!" Het is onder andere die combinatie die haar deelname aan Praise United voor Angela compleet maakt.

Inmiddels hebben de deelnemers drie repetities achter de rug, en moet het concert nog gaan plaatsvinden, maar Hanneke, Lizan, Sandra en Angela weten nu al dat wat hen betreft Praise United voor herhaling vatbaar is. Natuurlijk vanwege het zingen, maar ook vanwege de indruk waarmee zij steeds naar huis gaan na een repetitie. "Vol impressies, met een goed en warm gevoel."