Geen huurcompensatie voor tuinders

sleeuwijk • Werkendam is niet van plan de huurprijs van de volkstuinen in Sleeuwijk te halveren.

De volkstuindersvereniging had daarvoor een verzoek ingediend, gezien de schade die te tuinen hebben geleden na de wateroverlast van vorig jaar en het jaar daarvoor. Zo'n acht van de in totaal 40 leden hebben mede om die reden hun volkstuin opgezegd, bevestigt Gijsbert Boot, secretaris van Volkstuindersvereniging Sleeuwijk. "Die wateroverlast is heel vervelend geweest, vooral voor de aardappels, bonen en uien. We verwachten dat die hoosbuien nog wel vaker zullen voorkomen en daar zullen we mee moeten leren leven. Want er zal eerst nog heel wat water door de Vliet moeten gaan, voordat de voorgenomen maatregelen van de gemeente en het waterschap van kracht worden."


Hoewel maar een relatief klein aantal leden is opgestapt, wil Boot zoveel mogelijk tuinders voor de vereniging behouden. "We hebben enerzijds om een financiële compensatie gevraagd vanwege de geleden schade en om het verlies aan leden op te vangen, anderzijds ook voor de toekomst. Vandaar die vraag om halvering van de huur."

Dat het college van B&W daar niet mee heeft ingestemd noemt Boot 'jammer'. "Het college besluit geen mogelijkheid te bieden om een deel van de gehuurde grond uit de huur te halen en dat gedeelte in mindering te brengen op de jaarlijkse huursom. Dit vanwege de hierdoor te verwachten intensivering op het gebied van handhaving", is de officiële lezing van het gemeentebestuur.

De volkstuindersvereniging legt zich hier echter niet bij neer. "We gaan nu bekijken wat de opties zijn, de autoriteiten zijn immers verantwoordelijk. Een vermindering van de huur zou ook al welkom zijn", zegt Boot.