• Er wordt een enquête gehouden over de parkeerdruk in de vesting.
• Er wordt een enquête gehouden over de parkeerdruk in de vesting.

'Geen parkeerprobleem in vesting'

woudrichem • Puur cijfermatig gezien zijn er geen maatregelen nodig om de veronderstelde parkeerdruk in de vesting van Woudrichem op te lossen.

Dat is de conclusie van het parkeeronderzoek dat in juni en november 2015 in Woudrichem is uitgevoerd.

Als de hele vesting inclusief de parkeerterreinen aan de Schapendam en de Stadshaven als één gebied wordt beschouwd is er geen parkeerprobleem, ook niet op zaterdagavond, het drukste moment, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

"Op de Schapendam en de Stadshaven is altijd voldoende plaats om een eventueel tekort in de vesting op te kunnen vangen. Zelfs als alle foutparkerende voertuigen naar deze twee terreinen zouden gaan, is er nog voldoende parkeercapaciteit. Een extra parkeerterrein net buiten de vesting biedt dus cijfermatig gezien geen oplossing voor het ervaren probleem."

Nihil

Binnen de vesting is de kans dat een parkeerplek gevonden kan worden in de Kerkstraat nihil, staat verder te lezen. Hier wordt vrijwel altijd buiten de vakken geparkeerd.

"In de Daalderstraat, Vissersdijk, Hoogstraat en de Hugo de Grootstraat is het vaak vol, maar overdag is hier meestal nog wel plaats", staat in de brief. "In de Landpoortstraat, Nieuwstad, Rijkswal en Bagijnenstraat is meestal nog wel plaats, maar zeker naar het weekend toe is het hier ook erg druk."

Van de parkeerterreinen binnen de vesting is de Bol het eerst vol, dit gebeurt met name 's avonds. Het Janus Baks Bastion wordt vooral rond dinertijd druk bezocht. Het Arsenaal is het enige parkeerterrein binnen de vesting dat bij geen enkele telling helemaal vol heeft gestaan. Op deze drie terreinen is het aandeel langparkeerders ongeveer 10 procent. De verwachting voorafgaand aan het onderzoek was dat het vanwege het toerisme in juni drukker zou zijn dan in november.

Het omgekeerde was echter het geval. "In juni was met name het aandeel middellangparkeerders op het Janus Baks Bastion en de stadshaven wel hoger, wat verklaard zou kunnen worden door toerisme. Toch heeft dit dus niet zoveel effect op de parkeerdruk", aldus de onderzoekers. Het college van B&W vermoedt dat ondanks deze cijfers er wél een parkeerprobleem ervaren wordt binnen de Woudrichemse vesting. Daarom wordt aan alle bewoners, ondernemers en werknemers in de vesting een enquête voorgelegd.

Tot 11 maart kunnen mensen die ook invullen via de website van de gemeente.


Tom Oostra