• Acht jongeren uit Sleeuwijk en omgeving vertrekken deze zomer naar Ghana en Zambia.
• Acht jongeren uit Sleeuwijk en omgeving vertrekken deze zomer naar Ghana en Zambia.

Flori reist deze zomer naar Zambia

'Hoe leven zij, hoe is dat?'

sleeuwijk • Acht jongeren uit Sleeuwijk en omgeving gaan zich via World Servants inzetten voor de lokale bevolking in Ghana en Zambia. "In de kerk hoorde ik voor het eerst over de reis naar Ghana. Ik had meteen zoiets van 'ik wil daar heel graag heen'. Maar ik twijfelde of ik niet te jong zou zijn. En ook was ik benieuwd wie er nog meer zou meegaan." Op school hoorde Flori Visser (17 jaar) een aantal anderen over het project. "Toen dacht ik, 'oh, dan ben ik niet de enige jongere' en heb ik me aangemeld."

In eerste instantie was het de bedoeling dat de hele groep naar Ghana zou vertrekken om daar wateropslagtanks en latrines te bouwen en voorlichting te geven over hygiëne. Na aanmelding bleek er een plekje te weinig te zijn en uiteindelijk gaan nu drie van de acht, waaronder Flori, naar Zambia. Zij zullen daar aan het werk gaan om onder andere klaslokalen te bouwen. Flori vindt het hoe dan ook spannend. "En avontuurlijk. Het lijkt me een uitdaging. Ik ben erg benieuwd. Het leukste lijkt me om daar de mensen te leren kennen: hoe leven zij, hoe is dat?"

Linda van Driel, een van de begeleiders van de groep, kan dat alleen maar beamen. zij is tussen 2006 en 2012 vijf keer met World Servants mee geweest, naar diverse landen. "Je staat dichtbij de mensen tijdens zo'n reis, je wordt onderdeel van hun cultuur en hun gemeenschap. En je kunt ze echt helpen. Daarnaast leer je waarderen wat je hier allemaal hebt. Een gewone douche en wc bijvoorbeeld." Bij Linda, maar ook bij haar man Martijn die zes keer met World Servants op pad ging, kriebelt het wel om mee te gaan. "Natuurlijk, het is een hele bijzondere ervaring. Maar inmiddels hebben we een zoontje en ik kan hem echt geen drie weken missen. We vinden het geweldig dat er nu acht jongeren uit Sleeuwijk en omgeving meegaan. We hopen dat zij het net zo ervaren als wij en het mooie ervan zien."

Om mee te kunnen naar Ghana en Zambia moeten de jongeren ook geld inzamelen. De Sleeuwijkse groep heeft inmiddels diverse acties achter de rug. Zo verhuurden zij zichzelf als Sinterklaas en zwarte piet rond 5 december, brachten ze met kerst post rond in Sleeuwijk en omgeving, deden ze mee aan een oudejaarsduik, is er een spelletjesavond geweest en loopt er een actie waarbij de deelnemers ingehuurd kunnen worden als oppas. "Die acties kosten soms wel tijd en energie, maar dat is heel erg verschillend", vindt Flori. Linda vult aan: "Wij begeleiden ze daarin wel. Het mooie van het opzetten van die acties is dat ze meteen ervaring met regelen en organiseren opdoen." De komende maanden staan er nog meer activiteiten op het programma van de groep. Deze week verkopen ze in Sleeuwijk Heukelumse krakelingen, er komt een Ghanese eetavond, een 24-uursactie in De Nieuwe Es en op het Altena College gaan frikadelbroodjes verkocht worden voor het goede doel. Flori vindt dat allemaal niet erg: "Ik vind het nu al leuk, met al die acties enzo. En dan moet de reis nog komen."