• WiSpel speelt dit jaar 'Knip'.
• WiSpel speelt dit jaar 'Knip'. Foto: Marjo van Andel

WiSpel zet komedie op de planken

'Je wilt het publiek blijven verrassen'

almkerk • Hoewel een aantal acteurs de tekst van het nieuwste stuk nog niet onder de knie hebben, tot grote frustratie van hun medespelers, is de sfeer onderling prima in orde. "De chemie tussen ons is ontzettend goed. We vullen elkaar aan, zowel met spelen als bijvoorbeeld met het opbouwen van het decor", zegt voorzitter Margrette van Elzelingen.

Onder leiding van Ludolf van Dorsten, tot drie jaar geleden ook nog speler bij WiSpel, zet de groep half maart 'Knip' van Stef Hudepohl op de planken. "Het stuk gaat over twee kapsalons in een dorp, een traditionele en een moderne. Het is een stuk met een lach en een traan. De leescommissie van WiSpel zoekt altijd een stuk met een boodschap, maar zeker ook met een lach. 'Knip' heeft een mooie verhaallijn, het is onwijs grappig, maar heeft ook een duidelijk verhaal."

Na de zomervakantie zijn de acteurs begonnen met het instuderen van de komedie. "Tijdens de laatste vergadering voor de vakantie wordt aan de leden gevraagd of ze het jaar erop meespelen en of ze dan een grote of een kleine rol willen. De leescommissie probeert daar zo goed als mogelijk een stuk bij uit te zoeken. Bovendien wordt er ook altijd gekeken naar wat we de jaren ervoor hebben gespeeld. Als we het ene jaar in een kantoor hebben gespeeld, willen we dat het jaar erop niet nog een keer. Je wil het publiek blijven verrassen."

Ludolf van Dorsten regisseert sinds een jaar of drie de toneelstukken bij WiSpel. "Dat bevalt bij iedereen heel goed. Voorheen was je toch afhankelijk van of er een klik was met de regisseur. En die is wel nodig, want anders staat iedereen door elkaar te praten. Bovendien zeg ik altijd: ik geef kritiek, niet om je neer te halen, maar om beter van te worden. En de spelers mogen ook hun eigen inbreng geven." Dat is bij 'Knip' zeker gebeurd. "Je bent met elkaar creatief. Het stuk is in oorsprong niet erg lang, maar dat geeft de ruimte om uit te breiden. Tijdens de repetities zijn er spontaan een aantal leuke dingen bij gekomen. Maar er vallen ook dingen af."

Sinds september zijn de spelers aan het repeteren voor de uitvoering van 'Knip', maar pas sinds een week begint er in de groep lichte stress te ontstaan. De uitvoeringen staan immers voor de deur. "Tot januari voert de gezelligheid de boventoon en daarna slaat de stress toe. We repeteren wekelijks echt wel om het spelen, maar zijn er zeker ook voor de gezelligheid. Als we allemaal heel stipt zouden zijn, dan zou het ook niet werken in deze groep. We zijn eigenlijk een grote familie. Eigenlijk een stel malloten bij elkaar, maar dat zorgt er juist voor dat er de leukste dingen ontstaan. Het is een kwestie van vertrouwen. En het komt altijd goed."

'Knip' wordt op 11, 12, 18 en 19 maart vanaf 20.00 uur opgevoerd in 't Wapen van Emmickhoven. Traditioneel wordt er tijdens deze avonden ook een verloting gehouden.


q www.toneelverenigingwispel.nl