CDA: 'Leefbaarheid Giessen-Rijswijk in gevaar'

giessen-rijswijk • De Woudrichemse CDA-fractie luidt de noodklok nu supermarkt Plus, gevestigd in de Zalmpassage in Rijswijk, aangekondigd heeft deze zomer de deuren te sluiten.

Volgens raadslid Ton van Oostrum komt door het vertrek van de supermarkt de leefbaarheid van de kernen in gevaar. "Een supermarkt is misschien wel de belangrijkste pijler van het voorbestaan van een winkelcentrum in Giessen-Rijswijk. Het heeft een aanzuigende werking voor de andere winkeliers." Volgens het CDA is maar de vraag of de andere ondernemers in de Zalmpassage de tijd tot de komst van het nieuwe winkelcentrum - onderdeel van het centrumplan voor beide dorpen - kunnen overbruggen. "Wanneer er geen toekomstperspectief voor de achterblijvende ondernemers is, is het maar de vraag of zij hun onderneming voort kunnen zetten. Om dit toekomstperspectief te bieden aan de achterblijvende ondernemers is nu haast geboden", aldus Van Oostrum. Opvallend is dat de gemeenteraad op 16 februari nog de planning voor de realisatie van het nieuwe centrumplan heeft vastgesteld. In het raadsbesluit Centrumplan Giessen-Rijswijk is aangegeven dat het centrum in 2018-2025 definitief is. "Maar toen was nog niet bekend dat Plus de deuren deze zomer gaat sluiten", zegt Van Oostrum.

Wat hem betreft zijn er twee denkrichtingen: óf er komt zo snel mogelijk een nieuwe supermarkt in de Zalmpassage die straks ook meeverhuist naar het nieuwe winkelcentrum, óf de bouw van het nieuwe winkelcentrum wordt naar voren gehaald. "Of het oplossingen zijn weet ik niet, maar de noodzaak is groot. We kunnen niet meer afwachten, we moeten haast maken", benadrukt hij nog maar eens. "Dit is niet de eerste voorziening die deze kern de afgelopen jaren verloren heeft en de mensen in Giessen-Rijswijk verdienen het. Ze wachten daar al heel lang op een nieuw centrum." Inmiddels heeft het CDA schriftelijke vragen bij het college van B&W neergelegd met daarbij het verzoek deze zo snel mogelijk te beantwoorden.


Tom Oostra