• De oude basisschool in Eethen.
• De oude basisschool in Eethen.

Mooie invulling voor Eethense school

eethen • Het dorp Eethen wordt leefbaarder gemaakt. In maart hoeven de inwoners voor een aantal eerstelijns zorgactiviteiten niet meer per se naar Wijk en Aalburg. In de oude Prins Willem Alexander-school gaan Thebe, huisartsen en een fysiotherapeut hun taken uitoefenen en spreekuur houden.

Wat te doen met de oude Prins Willem Alexander-school? Die vraagstelling doemde op toen de voorgenomen bouw van appartementen op de plaats van de oude school de ijskast in moest. De dorpsraad, onder leiding van voorzitter Joseph Pullens, rook zijn kansen.

Pullens vertelt: "Toen de woningbouw instortte, rees de vraag of er wel behoefte was aan appartementen in ons dorp. En is het wel verstandig om de seniorenwoningen af te breken, werd er daaraan toegevoegd. Woonservice Meander polste in het dorp waar eventueel wél behoefte aan was. De uitkomst was dat we best wat zorgtaken dichterbij konden gebruiken. Dat kon wel in de oude school", aldus de voorzitter van de Eethense dorpsraad.

"De overheid stimuleert dat de ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Dat kan alleen met voorzieningen in de buurt. Door deze onder te brengen in de oude school ontstaat een zorgcentrum. Daarnaast werd geopperd om van de seniorenwoningen starterswoningen te maken. Meander was zo verstandig om mee te denken. We zijn er heel blij mee dat we het zo allemaal op kunnen lossen. De samenwerking met Meander is echt top."

Volgende maand

Vanaf volgende maand, en voor sommige activiteiten al eerder, kunnen de inwoners van Eethen, maar ook die van de omliggende kernen, voor zorgsteun in de oude Prins Willem Alexander-school terecht. Pullens vervolgt: "We hebben zelf als dorpsraad de huisartsen benaderd. Er kan een telefonische afspraak worden gemaakt. Hoeven de mensen niet meer voor alles naar Wijk. Er kan ook een beroep worden gedaan op een wijkzuster. Bij een fysiotherapeut kunnen oefeningen worden gedaan en er is een mogelijkheid voor dagopvang voor ouderen, al dan niet met een beperking."

Er wordt ook nog gedacht om een aantal andere zorgtaken te gaan doen. "Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bloedprikdienst en aanverwante zaken." Het is niet alles zorg in de oude Willem Alexanderschool.

Fietsenzaak

Er is ook nog plaats voor andere instanties of bedrijven. Een eerste bedrijf, een fietsenzaak, heeft er ook al zijn intrede gedaan.

Pullens: "Er staan nog twee ruimten leeg. Hopelijk wordt dit ook snel ingevuld. Alle ruimten hebben een eigen ingang."