• Ramon wil heel graag andere zieke kinderen en hun familie ook een leuke dag te bezorgen.
• Ramon wil heel graag andere zieke kinderen en hun familie ook een leuke dag te bezorgen.

Ramon (11) uit Sleeuwijk is ambassadeur voor Stichting Opkikker

'Dat ben ik, ik zie altijd de voordelen'

sleeuwijk • De ogen van de 11-jarige Ramon uit Sleeuwijk beginnen te glimmen als hij praat over de Opkikkerdag die hij, zijn vader, moeder en zus Tamara in oktober meemaakten. En al snel volgt een opsomming van alle dingen die ze in De Eemhof hebben gedaan. "Lasergamen, graffiti, zwemmen. Ik mocht zelfs met mijn zus racen in een Corvette. En helemaal gaaf was dat we in een helikopter hebben gevlogen. Het was echt een superleuke dag."

Moeder Annie kan dat helemaal beamen. "Zo'n dag doet écht goed, je komt helemaal los van alles. Want naast de medische handelingen die natuurlijk wel verricht moeten worden, wordt alles voor je geregeld. Het mooiste van alles is dat we met het hele gezin in de watten werden gelegd, terwijl we anders eigenlijk als compleet gezin geen uitstapje kunnen maken." Ramon en Annie giechelen een beetje onderling als ze vertellen dat ze tijdens de dag zelfs iets gedaan hebben, dat eigenlijk niet mocht. "We hebben daar zelf helemaal niet bij stil gestaan. In die zin was het echt een dag dat we van alles 'vergaten'. Maar die helikoptervlucht, dat bleek toch niet zo'n slimme zet. Hoewel Ramon er van genoten heeft, schrok de kinderarts later wel dat hij daar in gezeten had. De vaten van Ramon zijn door zijn aandoening erg zwak, dus als er teveel druk op komt te staan kan dat verkeerd aflopen. Het is gelukkig allemaal goed gegaan, dus lachen we er maar om."

Stichting Opkikker organiseert ieder jaar Opkikkerdagen voor zieke kinderen en hun familie. Tijdens deze dagen worden gezinnen in het zonnetje gezet. Kinderen worden aangemeld via bijvoorbeeld de pedagogisch medewerker van het ziekenhuis. De behandelend arts wordt ook geraadpleegd. Dan volgt een inventarisatie van de wensen en daar wordt vervolgens zoveel mogelijk rekening mee gehouden. "Alles wordt geregeld. De zus van Ramon is een paar jaar ouder dan Ramon, zij vindt dus andere dingen leuk, maar daar wordt aan gedacht. Net als aan het feit dat Ramon bijvoorbeeld niet kan eten, maar wij wel moeten lunchen. Rond etenstijd werd er met Ramon daarom iets anders gedaan."

Annie had eerst haar twijfels of zij en haar gezin wel aan zo'n Opkikkerdag mee moesten doen. "We hebben eerder al een dag van 'Make a Wish' gehad. Andere kinderen verdienen het ook." Maar uiteindelijk is het Sleeuwijkse gezin toch overstag gegaan. "Ook voor Tamara. Zo heeft Ramon bijvoorbeeld in de zomervakantie een paar weken in het ziekenhuis gelegen. Dan zit zij veel alleen thuis. We merken aan Ramon dat hij het soms zelfs oneerlijk vindt dat hij zoveel bijzondere dingen mee maakt. Maar dan zeggen we tegen hem: jij kan zoveel dingen niet, die andere kinderen wel kunnen." Ramon heeft daar zelf inmiddels ook een heldere kijk op. "Mijn lichaam is heel slap, daardoor kan ik heel veel dingen niet. Soms zie ik jongens in de speeltuin spelen, dat kan ik niet. Maar ik heb nu wel in een helikopter gevlogen. Het is jammer dat ik ziek ben, maar ik zie er ook wel voordelen van. Dat ben ik, ik zie altijd de voordelen. Zo kan ik niet vaak naar school. Dat vind ik wel jammer. Maar ja, dan ik wel weer gamen."

De positieve Ramon, die sinds zijn geboorte door zijn zeldzame bindweefselaandoening heel wat tijd in het ziekenhuis heeft doorgebracht, wil graag iets terugdoen voor Stichting Opkikker. "Ik vind het heel belangrijk dat andere kinderen, en hun families ook zo'n leuke dag kunnen meemaken. Dat verdienen ze." Toen Stichting Opkikker vroeg of Ramon ambassadeur wilde worden, hoefde hij dan ook niet lang na te denken. "Ik dacht meteen: 'leuk, dat ga ik doen'. Ook als een soort bedankje voor de fijne dag die wij hadden. En ik vind het leuk om dingen te verzamelen." Ramon is inmiddels officieel ambassadeur voor de Stichting Opkikker, compleet met folders en visitekaartjes. Daarom verzamelt hij lege batterijen, cartridges en oude GSM's voor de stichting. "Ik hoop veel in te zamelen, zodat andere kinderen en hun families ook een dag kunnen ontspannen."

Ramon heeft al aardig wat verzameld, maar kan natuurlijk altijd meer spullen gebruiken. Inleveren kan op Larikslaan 31 in Sleeuwijk.


q www.opkikker.nl