Parapluplan voor Waterlinie is klaar

regio • Zes gemeenten hebben onder leiding van de provincie Gelderland gezamenlijke regels vastgesteld om de Nieuwe Hollandse Waterlinie te beschermen.

Het plan beslaat delen van Lingewaal, Culemborg, Vianen, Gorinchem, Zaltbommel en Leerdam. Vraag van de gemeenten was: hoe zorg je dat in dat grote gebied niet alleen historische waarden van vroeger behouden blijven, maar er ook nog ondernomen kan worden? Wat doe je als je een weg aan wilt leggen of een nieuw fruitbedrijf wilt? Door daar gezamenlijk over na te denken worden plannen overal op dezelfde manier beoordeeld.

Soepel

"Het hele idee achter de nieuwe regels is: soepel benaderen waar dat kan. Het totale gebied werd voorheen vanuit de provinciale verordeningen vrij rigide benaderd. De nieuwe regels zijn meer maatwerk: in het gebied langs de hoofdverdedigingslijn en rond de forten - de kernzone - is minder ruimte en daarbuiten juist meer", legt Inge van Heck van de provincie Gelderland uit.

Kernzone

Over die kernzone maken boeren zich zorgen. Fruittelers in Lingewaal vrezen beperkingen; ze mogen bijvoorbeeld geen anti-hagelinstallaties plaatsen in de kernzone. Op verzoek van de gemeenteraad van Lingewaal is daarom in het plan verwoord dat ook fruitteelt een kernkwaliteit van cultuurhistorische waarden is.

Melkveehouders maakten bezwaar tegen het verbod op hoogopgaande beplanting in de kernzone, omdat mais daar ook onder zou kunnen vallen. Om die zorg weg te nemen, is in het definitieve plan geschreven dat het alleen om permanente hoogopgaande beplanting gaat.

Bezwaar

Het vastgestelde parapluplan ligt ter inzage bij de gemeenten die aan de besprekingen deelnemen. Als niemand een zaak start bij de Raad van State, wordt het begin maart definitief.