• Met Roel Hoogendoorn krijgt SOOlvA een gedreven en ervaren, man aan het roer.
• Met Roel Hoogendoorn krijgt SOOlvA een gedreven en ervaren, man aan het roer. Foto: Teus Admiraal

Nieuwe man voor openbaar onderwijs

'Mijn hart ligt bij de kinderen'

regio • De stichting SOOLvA, overkoepelend orgaan van acht openbare basisscholen in het Land van Heusden en Altena, zal Roel Hoogendoorn officieel per 1 maart aanstaande verwelkomen, maar nu al is hij actief met voorbereidingen die vooral kennismakingsgesprekken behelzen. Het huidige bestuur van de genoemde stichting heeft de totale organisatie in rustiger vaarwater kunnen loodsen na de hectische startperiode 2009-2010. De taak die men de nieuwe man heeft meegegeven is samen te vatten in de woorden kwaliteit en financieel gezond.

De jongensachtige Roel zet zijn ervaren schouders onder de uitdagende klus. In zijn nog jonge loopbaan kan hij bogen op een flink stuk ervaring met als grote pré dat hij het klappen van de zweep kent. Een man van de werkvloer, die zelf les heeft gegeven en op dit moment nog directeur is van een grote basisschool in Utrecht.

Nieuwe uitdaging

Na zijn middelbare school toog Roel naar de PABO, waarna hij les ging geven op een basisschool. Enkele jaren daarna stapte hij over naar het Voortgezet Speciaal Onderwijs.

"Een prachtige opleiding voor kinderen die moeite hebben met de theorie maar die hun talenten kunnen tonen in de praktijk. Ik werd vervolgens directeur van een kleine basisschool in het dorpje Cabauw, rustiek gelegen nabij Schoonhoven. In dat dorp met amper 700 inwoners ontdekte ik wat saamhorigheid voor een dorp én voor een school kan doen. Een fantastische tijd waar ik met heel veel genoegen op terugkijk. Sinds 2010 mag ik me de directeur noemen van een grote christelijke basisschool in de stad Utrecht. Iedere dag open ik de deuren en ontmoet ik 800 stralende kinderen: wat een voorrecht, wie kan me dat nazeggen in bijvoorbeeld het bedrijfsleven? Samen met het team én betrokken ouders heb ik het predicaat Excellente Basisschool gevierd. Vanaf dat moment leek ik op de winkel te gaan passen en juist dat is niets voor mij. Ik ben meer een man van het proces dan van het eindresultaat en dat verklaart de kriebel naar een nieuwe uitdaging."

'Kwalitatief gaan we gegarandeerd slagen maken'

Trots

Gedurende het interview ontpopt Roel zich als een goedlachse, maar o zo deskundige gesprekspartner. Lof uit hij over het huidige bestuur van SOOLvA dat hem vertelde over een grote diversiteit aan talenten op de scholen en over zijn voorganger die als interim veel nuttig werk heeft verzet.

"In al mijn banen heb ik niet gekeken naar de factor tijd. Ik besef dat de verantwoordelijkheid die ik krijg niet altijd uit te drukken is in uren. De bijna fulltime baan van algemeen directeur bij SOOLvA, wil ik met verve aanpakken en uitvoeren. Ook hier wil ik betekenisvol zijn. Ik zal me met al wat in mij is, inzetten voor een financieel gezond beleid waarbij de kwaliteit van het onderwijs minimaal op aanvaardbaar inspectieniveau ligt met uitschieters naar boven."

Op de vraag waar zijn kwaliteiten liggen, volgt een passievol antwoord van iemand die weet waarover hij spreekt: "Ik ben een man uit het onderwijsveld en weet goed om te gaan met het begrip kwaliteit. Financieel kijk ik graag heel anders naar vraagstukken dan te doen gebruikelijk en dat levert vrijwel altijd winst op. Professionalisering als cursussen, bijscholing enzovoorts hoeft geen bakken met geld te kosten als je oplossingsgericht kunt denken. Mijn breed en inspirerend netwerk komt me daarbij heel goed van pas. Ik ben iemand die in de nieuwe baan zichtbaar zal zijn: voor kinderen, voor ouders, voor leerkrachten, voor bestuur en dat zonder dat ik de huidige schooldirecteuren voor de voeten zal lopen. Kwalitatief gaan we gegarandeerd slagen maken. Mijn streven is dat alle betrokkenen binnen SOOLvA trots kunnen zijn op de kwaliteitsschool waar hij of zij werkzaam is, op het thuisgevoel, op die school waar leren echt hartstikke leuk is en waar we voor elkaar klaar staan, waar het vertrouwd is en waar kinderen tot bloei kunnen komen."

Bruggenbouwer

Deze vlotte prater heeft duidelijk zin in de nieuwe baan. Zijn open blik naar de toekomst straalt van energie. De eerste honderd dagen zullen in het teken staan van mensen leren kennen.

"Ik zal als algemeen directeur vooral faciliterend zijn, zal voorwaarden scheppen om de scholen zo goed mogelijk te laten draaien. Wat ik niet uit het oog zal verliezen zijn de kinderen, daar ligt mijn hart, daar spannen we ons met z'n allen voor in. Ik zal een heldere visie neerzetten in algemene zin maar ook voor specifieke situaties. Als bruggenbouwer heb ik eerder laten zien dat ik in staat ben om een eenheid te smeden waarbij ik het belangrijk vind dat veranderingen niet alleen van bovenaf dienen te komen. En hoe lastig ook, als het nodig is zal ik beslissingen nemen. In die zin ben ik zacht waar het kan, maar hard waar het moet.

Het draait om de kinderen

Deze gedreven man kan veel betekenen voor het onderwijs in deze regio. Iemand die positief staat ten opzichte van internationalisering, die graag wil leren van anderen, ver weg of dichtbij. Hij is trots op het onderwijs in Nederland en ziet dat kinderen wordt geleerd om landelijke en wereldproblemen van meerdere kanten te bekijken. Roel: "We hebben in Nederland de gelukkigste kinderen van de wereld en leiden hen op tot mondige wereldburgers. Daarom ben ik ervan overtuigd dat we in het geval van zorgen en of problemen altijd een oplossing zullen vinden, zolang het uitgangspunt is en blijft dat het in principe allemaal draait om de kinderen."