• Martinus de Bruijn stapt vol ideeën 't Uivernest in.
• Martinus de Bruijn stapt vol ideeën 't Uivernest in.

Nieuwe exploitant barst van ideeën

'Punt waar Hankenaar zich thuis voelt'

hank • Dorpshuis 't Uivernest in Hank moet volgens Martinus de Bruijn, de nieuwe exploitant, een centraal punt worden waar elke Hankenaar zich thuis gaat voelen. "Waar verenigingen, maatschappelijke organisaties en individuen de mogelijkheid en ruimte hebben hun ideeën te verwezenlijken."

Vanaf volgende week zwaait Martinus de Bruijn (57) de scepter over het prachtige nieuwe 't Uivernest. Hij blaakt van enthousiasme. Ook het bestuur van Stichting 't Uivernest ziet in De Bruijn de ideale man om het dorpshuis 'een smoel' te geven. Als sollicitant moest hij een bedrijfsplan schrijven. 'Een combinatie van sociale- en verenigingsactiviteiten gecombineerd met horeca in een dorpse sfeer', stond er onder meer in. Dat sprak het bestuur wel aan.

Hanks Pareltje

Naast dat 't Uivernest uiteraard een soort 'thuisbasis' voor een groot aantal verenigingen en maatschappelijke of culturele organisaties blijft, moet De Bruijn ook gaan zorgen voor nieuwe impulsen om 'het pareltje van Hank' draaiende te houden. Gezien zijn grote ervaring, Martinus leidde een jongerencentrum en een Belgisch bier- en eetcafé in Amsterdam, zette een nieuw poppodium op in Zaanstad en runde een eigen restaurant in Spanje, moet dat voor de nieuwbakken exploitant niet moeilijk zijn.

"Mijn taak is ook om nieuwe evenementen te initiëren. Ideeën heb ik al genoeg. Bijvoorbeeld een eerste Hankse Blues Nacht, dansavonden met muziek uit de jaren zestig tot negentig, kinderdisco's maar ook dagevenementen zoals themamarkten in de vorm van een platen- of boekenbeurs. En cursussen. Ik voorzie een breed scala aan mogelijkheden."

De Bruijn heeft ook het plan om de deuren overdag vanaf een uur of twaalf te openen voor een inloop. "Voor een bakje koffie en een hapje. Ik ben zelfstandig exploitant. Ik moet natuurlijk een boterham verdienen."

De Bruijn hoopt het waar te maken mede met de hulp van zijn net afgestudeerde zoon Dave (24). "Die zal me helpen met de marketing en de organisatie."

Nieuwe start

Veertig jaar geleden verliet Martinus de Bruijn het dorp Hank. Hij woonde lang in een huis bij Hollandia, Keizersveer, waar zijn vader werkte. "Ik ging wel op school in Raamsdonksveer, maar ik had binding met Hank omdat ik er op sportclubs zat en er naar de kerk ging. Ik ben tussentijds dikwijls wel in Hank even terug geweest. Ik maak hier na zestien jaar Spanje een nieuwe start zeg maar."

Voor Martinus, 'Martien mag ook', voelt het als een thuiskomen. "Belangrijk is dat ik goed kom te liggen bij de Hankse bevolking. Ik heb hen nodig en Hank heeft mij nodig", besluit hij met een glimlach.