Bakker kan standpunt prima uitleggen

werkendam • John Bakker kan naar eigen zeggen prima aan de mensen uitleggen waarom hij als raadslid tegen het voornemen tot een herindeling heeft gestemd, maar het plan van aanpak tot een fusie als lid van het college van B&W wél gaat oppakken.

Dat zegt de kersverse Werkendamse wethouder in een reactie op de kritische geluiden rondom zijn installatie en zijn standpunt als raadslid.

Twee weken geleden stemde de gehele fractie van Lokaalbelang - met Bakker toen nog in de gelederen - tégen het intentiebesluit om tot een herindeling met Woudrichem en Aalburg te komen; luttele uren later heeft Bakker door zijn benoeming als wethouder opeens zitting in de regionale stuurgroep, die het plan van aanpak tot de bestuurlijke fusie - dat overigens wél gesteund wordt door Lokaalbelang - verder gaat vormgeven.

"Als raadslid vond ik het moment om de intentie tot fusie uit te spreken nu nog te vroeg, omdat de fractie van Lokaalbelang vindt dat er nog te weinig duidelijk is voor de inwoners van de gemeente Werkendam. Met de uitvoering van het plan van aanpak en de onderzoeken die daarbij horen hoopt de fractie dat die onderbouwing uiteindelijk boven water komt", zegt Bakker.

Hij benadrukt dat hij als wethouder inmiddels een andere rol heeft.

Meerderheid

"Ik voer gewoon uit wat een meerderheid van de gemeenteraad besloten heeft. Als ik daar moeite mee zou hebben, had ik niet aan deze klus moeten beginnen." De kritiek op zijn aanstelling - bijvoorbeeld de advertentie die vorige week in Het Kontakt stond - doet hem niet zoveel, zegt hij. "Aan wie nadere toelichting wil, wil ik mijn standpunt best nog eens uitleggen."

Op dinsdag 16 februari vergadert de stuurgroep met daarin de drie burgemeesters en naast Bakker nog twee collega-wethouders voor het eerst over het plan van aanpak.


Tom Oostra