Knoop past juist goed bij Eethen, vindt Aalburgse cultuurraad

'Kunstenaar had geen eigen inspiratie'

eethen • Dat schrijft Co van Soest uit Eethen in een open brief, die ook verstuurd is aan het Aalburgse gemeentebestuur en de cultuurraad. "Bij het zien van de foto's in de regionale weekbladen was ik verbaasd", aldus Van Soest. "Het kunstwerk kwam mij bekend voor. Bij enig speurwerk kwam ik er achter waar ik het gezien had. Dat was op een rotonde in Venlo."

Volgens Van Soest, zelf schilder, heeft de maker van De Knoop in Eethen - Nico Rolsma uit Drongelen - blijkbaar 'niet zelf de inspiratie gehad om uit zijn brein iets te laten ontspruiten'. "En heeft de cultuurraad Aalburg dat niet gezien of geweten. Een kunstwerk ontstaat toch vanuit de ziel van een mens." Van Soest hoopt dat de originele kunstenaar alsnog erkenning krijgt voor het werk in Eethen. "Want het is bijna een kopie. Eigenlijk is het idee gewoon gejat." De Eethenaar heeft ook kritiek op de staat van De Knoop. "Zeer beneden peil voor een net geplaatst werk. Het is slecht afgewerkt en het lijkt wel of de eerste treden van verval zijn ingetreden. Ondertussen is er al aan gesleuteld, maar op en zeer knullige wijze." Volgens Van Soest ligt dat aan het bedrag - 10.000 euro - waarvoor het werk in Eethen geplaatst moest worden. "Daarvoor kun je niets fatsoenlijks neerzetten."

Beetje flauw

Volgens Joseph Pullens, voorzitter van de Aalburgse cultuurraad, speelt dat laatste verwijt totaal geen rol bij de totstandkoming van De Knoop. "In Eethen hebben we nu een mooi kunstwerk, dat straks als alle werkzaamheden aan de Zuidrand zijn afgerond op een keurige plek staat. Klaar. Dat Van Soest foto's meestuurt van toen het werk nog niet helemaal af was, is een beetje flauw."

Dat het idee voor De Knoop niet van Rolsma zelf afkomstig zou zijn is volgens Pullens onzin. "Als je op internet zoekt op een kunstwerk van een aalscholver, dat straks ook op de rotonde bij de Kromme Nol komt, kom je ook meerdere kunstwerken van aalscholvers tegen. Niemand heeft patent op een knoop. Het staat hier mooi en het staat symbool voor alle activiteiten in het dorp."

Ook de kunstenaar zelf noemt zijn beeld en de knoop in bijvoorbeeld Venlo 'niet te vergelijken'. "Een totaal ander verhaal", laat Nico Rolsma in een reactie weten. "De ene knoop is de andere niet. Bij mij zit er zoveel meer achter. Ik heb mijn inspiratie hiervoor echt aan Eethen en de omgeving ontleend. De Knoop refereert gewoon aan dat specifieke punt, dát knooppunt. Ik heb hele goede reacties gehad. Mensen vinden het een verrijking voor de omgeving."

Bovendien bekijkt Rolsma het geheel van de positieve kant. "Het is een hele eer om vergeleken te worden met de wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar Tajiri Shinkichi", stelt hij.

"Als mijn beeld daaraan doet denken, betekent dat toch dat het een prestatie is om zo'n gevoel - met veel minder middelen - op te roepen. Van Soest maakt mij dus een compliment; in ieder geval ga ik het zo opvatten."


Tom Oostra