• Fysiotherapie Andel heeft de AED naar buiten verplaatst.
• Fysiotherapie Andel heeft de AED naar buiten verplaatst. Foto: Teus Admiraal

Een AED om de zes minuten

andel • "De snelheid van handelen bij iemand met een hartstilstand is enorm belangrijk. Hoe eerder er begonnen wordt, hoe groter de overlevingskans en hoe kleiner de kans op restschade."

"Elke seconde telt echt", zegt Arie de Fijter uit Andel. Daarmee heeft hij tijdens zijn werk als ambulancechauffeur genoeg ervaring opgedaan. "Het is heel belangrijk dat er binnen zes minuten begonnen wordt met reanimatie." Dat dat in zijn eigen gemeente Woudrichem lang niet altijd lukte, hield De Fijter bezig. "Eigenlijk kwam ik daar twee jaar geleden achter toen ik twee keer bij een reanimatie in dit gebied werd geroepen. Een keer was er nog niemand bij, een keer was er wel iemand, maar was er geen AED." De overbrugging van reanimatie door burgerhulpverleners tot de komst van een ambulance is van levensbelang en wordt landelijk geregeld door hartslagnu.nl. Mensen met een reanimatiediploma kunnen zich hier aanmelden. En worden vervolgens, via een bericht op hun mobiel, opgeroepen als er in de omgeving een reanimatie moet plaatsvinden. "Dat systeem werkt heel goed. Alleen bleek dat het gebied in de gemeente Woudrichem, en dan met name Rijswijk, Uitwijk en Waardhuizen slecht afgedekt is. Terwijl er waarschijnlijk wel mensen zijn die kunnen reanimeren." De Fijter is, naast zijn werk als ambulancechauffeur, aangesloten bij de Stichting Reanimatie en AED Onderwijs Altena. "De stichting heeft al jaren als doelstelling het lesgeven in reanimatie en AED onderwijs. Wij doen dit voor een zo laag mogelijk tarief, onder de vlag van de Nederlandse Hartstichting." Op die manier hoopt De Fijter dat zoveel mogelijk mensen leren reanimeren, maar ook de bekendheid van hartslagnu.nl te vergroten. Cursisten worden namelijk gewezen op het bestaan van het systeem.

Binnen de gemeente Woudrichem liep de stichting nog tegen een ander probleem aan: een gebrek aan AED's. Tenminste: AED's die dag en nacht voor iedereen bereikbaar zijn. "Er zijn wel AED's, maar vaak binnen bedrijven of instellingen. En daar kunnen burgers 's avonds en in het weekend niet bij." Omdat een dekkend basisnetwerk van AED's niet tot de kerntaken van de gemeente Woudrichem behoort, maar de gemeente wel het belang ervan ziet, is aan de stichting gevraagd om een netwerk op te zetten. "Het streven is nu om binnen de zes minuten zones overal een voor iedereen toegankelijke AED te hebben hangen. Dat is inmiddels redelijk gelukt, maar we zoeken bijvoorbeeld voor park Groenendijk in Woudrichem nog een AED die 24 uur per dag bereikbaar is." De stichting heeft zelf diverse AED's in beheer, bovendien heeft de gemeente Woudrichem de AED's uit hun netwerk overgedragen. Daarnaast gaat de stichting in gesprek met eigenaren van een AED om hen te vragen het apparaat naar buiten te verplaatsen. "Wij bieden hen een overeenkomst aan: de 'buitenkast' wordt vergoed, bij diefstal of vandalisme wordt er duizend euro uitgekeerd en wanneer de AED buiten de instelling of het bedrijf wordt gebruikt, worden de kosten vergoed." Inmiddels is de AED van De Jager in Giessen en fysiotherapie Andel naar buiten verplaatst en lopen er gesprekken met andere eigenaren.

q www.reanimatiealtena.nl