• Achilles Veen is weer terug in de top van de hoofdklasse.
• Achilles Veen is weer terug in de top van de hoofdklasse. Foto: Teus Admiraal

Ploeg van trainer Van Bijsterveld vindt aansluiting bij de top

Achilles Veen wint spannend duel

veen • Het hele seizoen worstelt Achilles Veen al om aansluiting te houden bij de top in de hoofdklasse. Na zaterdag staan ze er weer bij met een zwaarbevochten 2-1 winst op Eemdijk. Daarmee toonde de ploeg van trainer Johan van Bijsterveld aan dat het ambities heeft om voor de prijzen te gaan. Dat allemaal tot tevredenheid van de trainer, zeker na een onrustige winterstop. Daarin werd bekend dat de gehele technische staf vertrekt. Bovendien verdween de eerste doelman Guido van Sant onverwachts naar België, evenals sterkhouder Tiago Faria da Silva. Verder raakte Achilles Veen drie punten kwijt door het faillissement van VVA'71. Daarbij opgeteld dat Achilles Veen slecht uit de winterstop stapte met een nederlaag bij Ajax, dan is wel duidelijk, dat het zelfvertrouwen wankelde op De Hanen Weide.

Maar hoe gek ook, het kwartje rolde zaterdag de goede kant op met een puike driepunter. Daarbij kon keeper Dylan Jonkers tevreden van het veld stappen. De sluitpost van Achilles Veen had een paar knappe reddingen en kwam twee keer op tijd ver uit zijn doel om een treffer van Eemdijk te verijdelen. Zenuwachtig was Jonkers niet geweest bij zijn eerste thuiswedstrijd in de hoofdmacht. "Dat valt van je af als je in het veld staat", glunderde de 23-jarige uit Kaatsheuvel afkomstige doelman. "Dit voelt goed, meteen een overwinning, al was het wel spannend." Achilles Veen ging fel van start tegen het fysieke sterke Eemdijk, de derde club uit het roemruchtige vissersdorp Bunschoten-Spakenburg. De thuisclub zette druk en probeerde de lange bal van de gasten lam te leggen. In de derde minuut probeerde Thijs van de Berg het al met een snoeihard lang schot, dat van de borst stuitte van de doelman van Eemdijk. Bas van Loon was er als de kippen bij om de 1-0 op het scorebord te zetten. Achilles Veen bleef zich goed weren. Het was wel jammer dat Sen Aerts en Rowin van Zaanen de voet net niet tegen een harde voorzet van Ronnie Reniers kregen. Aan de andere kant voorkwam keeper Dylan Jonkers de gelijkmaker van de doorgebroken Jasper Bolland. Op het half uur had Jeroen van Leijsen de 2-0 voor de schoen na een halve mispeer van de keeper van Eemdijk. De aanvaller van Achilles Veen schoot echter te gehaast tegen de sluitpost op. Zo bleef het spel op en neer gaan. Keeper Jonkers was al geslagen, maar Van Loon redde op de lijn. Ook werd een treffer van Eemdijk nog afgekeurd wegens buitenspel.

Na de rust liep de spanning alleen maar op en kwam Eemdijk tot de 1-1 door Daniël de Haan. Vervolgens werd het een gevecht om de overwinning. Achilles Veen kwam er als eerste in de buurt. De voorzet kwam weer van Ronnie Reniers en Sen Aerts kopte de 2-1 tegen de touwen.

Hectisch

Het zorgde voor nog meer leven en een hectische slotfase. Het Veense publiek ging er achter staan. Eemdijk was woest dat voor de tweede keer een treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Achilles Veen mocht de leidsman en de grensjager wel dankbaar zijn. In de slotminuten werd voor de derde keer een treffer van Eemdijk wegens buitenspel afgekeurd.

De gasten kwamen niet meer langszij en Achilles Veen had de belangrijke driepunter binnen. Daarmee staan de manschappen van trainer Van Bijsterveld gedeeld derde op de ranglijst in de hoofdklasse. Nu maar eens doorpakken zou je denken. De trainer van Achilles Veen kon zich daar wel in vinden."Iedereen weet dat er hier rond de winterstop van alles is gebeurd. Dat gaf toch onrust. Ik denk dat we elkaar vandaag als team hebben aangesproken op de innerlijke motivatie en de weerbaarheid. Dat hebben ze fantastisch opgepakt. Dat is ook de voorwaarde om de komende tien wedstrijden in de top van de competitie te blijven", stelde trainer Johan van Bijsterveld.

"Hopelijk werpt dit z'n vruchten af. Ik ben blij met deze overwinning en het is goed voor de groep, dat we het goede gevoel weer hebben."


Nico van Es