Curator haalt alles uit de kast voor doorstart

Paans Verwarmings Industrie failliet

leerdam • Curator Edy Hoogendam bevestigt dat hierdoor 43 werknemers op straat komen te staan. Eigenaar Sander Paans en curator Hoogendam sluiten een doorstart niet uit. Het faillissement betreft volgens algemeen directeur en eigenaar Sander Paans (54) 'alleen de nieuwbouwtak'. Behalve deze 'hoofd b.v.' kent de holding – ooit begonnen in Werkendam - nog andere b.v.'s die gewoon doorgaan met hun werkzaamheden. "Dan gaat het om zaken als service en onderhoud, renovatie, luchtbehandeling en airconditioning."

Volgens curator Hoogendam – van kantoor Degenaar Hoogendam Colombijn Advocaten in Gorinchem – had het Leerdamse bedrijf nog wel degelijk opdrachten, maar waren de winsten 'flinterdun' of bleken klussen zelfs verliesgevend. "Projecten vielen achteraf - via nacalculatie - ook tegen. Het bedrijf heeft lang geprobeerd om de zaak op de rails te houden. Langzaam maar zeker werd de lucht uit de longen gedrukt. Dat zie je in deze sector wel meer gebeuren." Paans: "De oorzaak ligt voor een deel in de economische crisis van de afgelopen jaren. Het jaar 2012 kwamen we nog goed door, in 2013 kampten we met een klein verlies, de afgelopen twee jaar zijn we op een glijbaan terecht gekomen. De laatste maanden leek het wel of het geld verdampte. Naast de crisis moeten we constateren dat onze kosten ook gewoon heel hoog waren."

Geslagen

Voor de werknemers kwam het bericht de afgelopen week als een donderslag bij heldere hemel. "Ik heb het onze mensen dinsdag zelf verteld. Ze reageerden geslagen. Ze wisten dat de marges klein waren, maar dit nieuws sloeg in als een bom. Het bedrijf bestaat 51 jaar. Het is een familiebedrijf, een aantal mensen werkt al tussen de 25 en 45 jaar bij ons. Dat ging soms van vader op zoon. Hun betrokkenheid is enorm, ze beschouwen deze zaak als hun bedrijf, het werk dat ze doen als hun levenswerk. Ik vind het vreselijk voor die mensen." Maar ook voor Sander Paans zélf is het faillissement een treurige zaak. "Ik ben naast het bedrijf geboren. Als jochie van tien, twaalf jaar liep ik aan de hand van mijn vader door het bedrijf en deed er al klusjes. Toen ik zestien was ging ik er aan de slag als hulp. Van lieverlee heb ik me opgewerkt. Maar ik denk op dit moment niet aan mezelf. Ik ben druk met allerlei zaken en kijk of een doorstart mogelijk is. Het verleden heeft geleerd dat we zo niet door kunnen gaan en er dingen moeten veranderen. Maar we hebben nog altijd onze kennis, onze know how. Misschien is op de een of andere manier een doorstart mogelijk of kunnen we met een ander bedrijf gaan samenwerken. Het is nu mijn prioriteit om onze mensen aan het werk te houden. De curator steunt ons daarin en bekijkt alle opties."

Curator Edy Hoogendam: "Het faillissement is een klap voor werknemers en toeleveringsbedrijven. We kijken nu welke projecten stop worden gezet en wat nog moet worden afgerond. Het stoppen van werkzaamheden mag natuurlijk niet tot gevaarlijke situaties leiden. Inmiddels hebben zich meerdere bedrijven gemeld voor een eventuele doorstart. Paans is een oud bedrijf met een goede naam en veel contacten, waar hard werd gewerkt en prima kwaliteit werd geleverd. Dat is bekend in de markt. Het is de moeite waard om alle opties te onderzoeken om de schade op het gebied van de werkgelegenheid zoveel mogelijk te beperken."

André Bijl