• Deze familie gaat gezamenlijk de strijd tegen de kilo's aan.
• Deze familie gaat gezamenlijk de strijd tegen de kilo's aan. Foto: Teus Admiraal

Familie werkt gezamenlijk aan gewicht

'Beetje meer volume zit in de genen'

rijswijk • Het is niet voor het eerst dat de familie gezamenlijk gaat afvallen. "Tien jaar geleden hebben we met een aantal familieleden ook aan ons gewicht gewerkt. Ook ik deed toen mee. Ik heb wel gemerkt dat het op zich niet zo moeilijk is om er kilo's af te krijgen, wel om ervoor te zorgen om dat vol te houden." Maartje Smits uit Rijswijk is het oudste nichtje binnen de familie Munters. Haar moeder is een van de negen kinderen uit het gezin, een schippersfamilie. Zowel ooms en tantes, als neven en nichten van de familie Munters doen mee aan de afvalrace. "We zaten dit jaar bij elkaar tijdens de nieuwjaarsreceptie toen oom Ad, de jongste broer van mijn moeder, opperde om weer een afvalrace op te zetten. De kilo's die we tien jaar geleden kwijt waren geraakt, zaten er bij de meesten weer aan. En soms ook wel meer. Eigenlijk zag een grote groep het wel zitten om weer te beginnen. Dit keer doen we het met 17 mensen, tien jaar geleden waren we met twaalf."

Meedoen aan de afvalrace is niet zo vrijblijvend als het klinkt. De familie heeft een heus reglement opgesteld. Zo legt iedereen die mee wil doen 25 euro in. Vervolgens moet iedereen voor 1 februari 2016 worden gewogen. "Dat gebeurt bij mijn moeder, daar is het weegpunt. Iedereen wordt dus op dezelfde weegschaal, op dezelfde plaats gewogen, iedere keer. Mijn moeder houdt meteen bij wie hoeveel weegt. En straks wordt er natuurlijk ook opgeschreven hoeveel iemand is afgevallen." Maartje legt uit dat het de bedoeling is dat ieder familielid op 1 februari 2017 tien procent van zijn of haar lichaamsgewicht kwijt is geraakt. En gedurende het jaar wordt iedereen om de drie maanden opnieuw gewogen. "Na de eerste drie maanden moet er 2,5 procent van het gewicht af zijn, na zes maanden vijf procent en na negen maanden 7,5 procent." En wie dat niet haalt, moet niet alleen voor de volgende periode harder aan het werk, nee, die moet ook de portemonnee trekken. "We willen een lekkere pot opbouwen, want die wordt aan het einde van de race verdeeld over de mensen die hun streefgewicht hebben gehaald. De vorige keer was ik een van de vijf die het gelukt is, heb ik toch 200 euro aan verdiend."

Om die pot te vullen wordt natuurlijk die 25 euro ingelegd, maar moet er ook betaald worden als na een kwartaal het streefgewicht van dat moment niet is behaald. Voor iedere kilo die niet verdwenen is, moet 5 euro worden betaald. "En wie na een tijd denkt: 'ik zie het allemaal toch niet zitten', kan de race verder ook afkopen. Maar dat kost dan wel 250 euro! Een fors bedrag, maar we willen iedereen stimuleren om vol te houden." Dat stimuleren gaat overigens niet alleen via de portemonnee. Inmiddels is er een groepsapp aangemaakt en heeft de familie ook een besloten groep op Facebook. "Dat werkt nu eigenlijk al. We wonen allemaal in de omgeving van Rijswijk, hoewel een aantal familieleden vaart. Dus als iemand gaat wandelen, komt er een appje binnen: 'ik ga dan en dan wandelen, wie loopt er mee'. We sporen elkaar zo al aan om bijvoorbeeld meer in beweging te komen. Maar ook tips en recepten worden uitgewisseld via social media. Mijn moeder had laatst bijvoorbeeld een recept voor een kwarktaart met alleen maar light producten. Ieder doet het afvallen op zijn of haar eigen manier, maar dat je elkaar zo kunt stimuleren, helpt wel. Bovendien denken we er allemaal redelijk hetzelfde over, hoewel we eigenlijk te maken hebben met twee generaties. Toch zijn we het wel allemaal eens: we doen geen gekke dingen. We denken dat we het beste af kunnen vallen door minder te eten, gezond te leven en meer te bewegen."
De gezamenlijke afvalrace werkt niet alleen als stok achter de deur, het is ook heel leuk om op deze manier te doen, vindt Maartje. "We zijn al een hechte familie, maar nu hebben we nog meer contact met elkaar."

Of de familie over tien jaar weer een afvalrace nodig heeft, durft Maartje niet te zeggen. "We zijn nu eenmaal een Bourgondische familie die wel van een feestje houdt, compleet met een lekker hapje en drankje. En dat beetje meer volume, dat zit misschien gewoon wel in de genen."