Vertrekkend wethoudeJoh

Afscheid met een dubbel gevoel

werkendam • Voor de buitenstaander kwam de mededeling dat Peter van der Ven deze maand stopt als wethouder van de gemeente Werkendam als een donderslag bij heldere hemel. Voor de bestuurder van Lokaalbelang lag dat anders. Hij begon na de zomervakantie vorig jaar zijn werkzaamheden te overpeinzen. Eén ding wil Van der Ven voorop stellen: hij is niet ziek. "Gelukkig niet." Toch speelt zijn gezondheid wel mee in zijn afweging. "Mijn vrouw en dochter zijn nogal bezorg over de hoeveelheid tijd die ik in het wethouderschap stop. De eerste man van mijn vrouw is overleden aan een hartstilstand en ook mijn collega in Oosterhout Jan Peters moest terugtreden vanwege gezondheidsredenen. Dat zijn allemaal dingen waar je over na gaat denken." Aan de andere kant is het nu een 'natuurlijk moment' om te stoppen, zoals Van der Ven dat zelf omschrijft. De knoop over de herindeling is doorgehakt, maar in een brief aan de gemeenteraad laat hij ook weten dat hij 'onvoldoende energie kan en wil vrijmaken' voor de komst van een nieuwe waarnemend burgemeester. "De derde in mijn tijd als wethouder. Is dat iemand waar ik onder kan werken? Want zo is het toch een beetje. Ik ben toch een nummer 1-figuur, ik wil altijd ergens een centrale positie hebben. Ik ben zeventien jaar rector geweest en als er ergens vergaderd wordt, ben ik binnen de kortste keren voorzitter. Als wethouder is je rol toch wat bescheidener." Het gerucht dat hij vertrekt, omdat hij afgewezen is als nieuwe waarnemend burgemeester van Werkendam, doet Van der Ven af als onzin. "Je kan helemaal niet solliciteren naar het burgemeesterschap." Tot het einde van deze maand wil Van der Ven zijn opvolger John Bakker inwerken. "Iemand die uitstekend in staat is om mij op te volgen en die, vanuit lokaal perspectief, de ontwikkelingen zoals gewenst door Lokaalbelang kan vertegenwoordigen", zo schrijft hij in de brief aan de raad. "Het is in mijn ogen ook iemand die na 1 januari 2019 een perfect boegbeeld kan zijn voor de lokale partijen in de nieuwe gemeente."

Desalniettemin neemt Van der Ven afscheid met een dubbel gevoel. "Ik vind het openbaar bestuur bijzonder interessant en ik vind Werkendam een fantastische gemeente om in te zijn en in te werken. Ik heb ook veel fijne reacties gehad. Zo zie je maar dat een wethouder van buitenaf niet altijd verkeerd hoeft te zijn." De vertrekkend wethouder blijft dan ook beschikbaar voor een functie in het openbaar bestuur. "Wie weet wat er nog op mijn pad komt."

Maar eerst even rust. "Ik ga het leven toch een beetje anders invullen. Het komende half jaar ga ik veel fietsen en boeken lezen en mijn sociale contacten weer op peil brengen. Een van m'n beste vrienden heb ik vorig jaar door mijn drukke agenda maar één keer gezien, daar ga ik verandering in brengen."

John Bakker wordt op 26 januari geïnstalleerd als nieuwe wethouder namens Lokaalbelang. Voor Peter van der Ven wordt nog een afscheidsreceptie gepland.

Tom Oostra