Afgedamde Maas vervuild met dimethoaat

poederoijen • In de Afgedamde Maas is een bestrijdingsmiddel uit de land- en tuinbouw aangetroffen. Drinkwaterbedrijf Dunea is de inname van maaswater gestopt en is overgeschakeld naar water uit de Lek.

Het bestrijdingsmiddel dat is aangetroffen heet dimethoaat. Dunea werkt samen met Waterschap Rivierenland om de oorzaak van de verontreiniging op te sporen.

Waterschap Rivierenland heeft maatregelen genomen om de vervuiling in kaart te brengen en de bron te achterhalen. Er zijn tientallen monsters genomen in het getroffen gebied. Daarnaast is een spoedbestuursdwangprocedure gestart. Die geeft het waterschap de mogelijkheid om de gevolgen van de verontreiniging te bestrijden.

Slecht begin

Ad de Waal Malefijt, sectormanager Water bij Dunea, noemt de verontreiniging een slecht begin van het nieuwe jaar: "Overschakelen naar noodinname zou niet nodig moeten zijn: de waterkwaliteit van de Afgedamde Maas moet áltijd van dusdanige kwaliteit zijn dat er goed drinkwater van is te maken. Het is in het belang van onze klanten dat de oorzaak achter deze verontreiniging snel gevonden wordt.

Gebruik oppervlaktewater

Het slootwater in de Bommelerwaard kan vooralsnog gewoon gebruikt worden voor veedrenking of inname voor andere agrarische doeleinden. De vervuiling kan mogelijk wel schade veroorzaken aan planten en dieren die in het water leven. Dunea gebruikt het water uit de Afgedamde Maas voor de drinkwatervoorziening van het westen van Zuid-Holland.

Door de overschakeling naar water uit de Lek kan de drinkwaterproductie gewoon doorgaan; gebruikers merken niets van deze noodmaatregel.

Zodra de bron bekend is, kunnen de kosten op de veroorzaker worden verhaald. Tips en informatie over de vervuiling zijn welkom bij het waterschap onder nummer 0344-649090.