Jaarwisseling over het algemeen rustig verlopen

'Wereldnieuws raakte keukentafel'

regio • Burgemeesters Fons Naterop van Aalburg, Sjoukje Haasjes van Werkendam en Albert van den Bosch van Zaltbommel hebben tijdens hun nieuwjaarsspeeches met name gesproken over de aanslagen in Parijs, de vluchtelingenstroom en de internationale terreurdreiging. "2015 was een bijzonder jaar. Een jaar van uitersten in positieve en negatieve zin", zei Haasjes maandagavond. "Toen ik hier vorig jaar mocht staan, dachten wij samen aan de aanslagen in Parijs die toen net gebeurd waren, begin januari 2015. Nu, een jaar later, zijn het weer de aanslagen in Parijs die nog vers in ons geheugen liggen." "2015 was zo'n jaar waarin wereldnieuws onze eigen keukentafel raakte en nog een vervolg kreeg op het hoofdkussen voor het slapen gaan", sprak Naterop zaterdagmiddag in de raadszaal van het gemeentehuis in Wijk en Aalburg.

De Aalburgse burgemeester zei te willen waken voor tweespalt in de samenleving. "Het lijkt soms wel of je alleen maar voor of tegen kunt zijn. Ik wil u als gemeenschap oproepen om elkaar de ruimte te geven voor nuanceringen, voor het nieuwe midden. Want kleur bekennen is ook oog hebben voor een prachtige regenboog die open staat voor hoop, ruimte creëert voor nieuwe invalshoeken in ons denkpatroon en handelen. We moeten wel beseffen dat we het nog heel goed hebben met elkaar en dan is er best nog plaats voor mensen in nood die we als gemeenschap horen te helpen."

Ook Albert van Den Bosch stond stil de opvang van vluchtelingen. "Ik ben er trots op dat we drie dagen crisisopvang hebben kunnen bieden in Aalst", zei hij. "Ik vind dat iedereen recht heeft op zijn eigen mening over de opvang van vluchtelingen. Sommigen vinden dat iedereen in ons land welkom is, anderen vinden dat Nederland vol is. Maar op lokaal niveau nemen we dat soort beslissingen in de gemeenteraad. Zonder geweld en door naar elkaar te luisteren. We zullen er samen iets van moeten maken, elkaar vasthouden, respecteren en waarderen."

Voor de drie burgemeester waren er echter ook genoeg positieve zaken om naar uit te kijken in het nieuwe jaar. Zo ziet Naterop bijvoorbeeld 'mooie nieuwe uitdagingen' bij het verder uitrollen van de Aalburgse participatiegedachte en Samen Doen. Burgemeester Van den Bosch verheugt zich op 2016. "Zaltbommel kreeg 700 jaar geleden stadsrechten", zei hij. "En dat gaan we vieren. Philips bestaat 125 jaar en Fiep Westendorp is honderd jaar geleden geboren (-de familie Philips en Fiep Westendorp hebben in Zaltbommel gewoond- red.). Ook gaan de nieuwe hockey- en voetbalvelden open en gaat de verbreding van de N322 afkomen. En op 28 januari hebben we voor het eerst een jongerengemeenteraad met leerlingen uit 4VWO van het Cambium."

De burgemeesters kunnen net als hun collega's in Woudrichem en Maasdriel overigens terugkijken op een over het algemeen rustig verlopen jaarwisseling. Her en der, zoals in Veen en Werkendam, waren er wel wat brandjes, maar de brandweer in de regio Midden- en West-Brabant kijkt met een positief gevoel terug op oud en nieuw. "Als burgemeester ben ik ook heel tevreden over Oud & Nieuw", zei Van den Bosch. "Als mens heb ik af en toe wel mijn twijfels over bepaalde incidenten. Onze hulpdiensten en de buitendienst zijn weer heel druk geweest. Ook de inwoners van verschillende dorpen hebben zich ingezet voor een goede jaarwisseling. Ik ben ontzettend trots op al die mensen."