Vragen over tijdelijke opslag vervuild afval

zaltbommel • Gemeenteraadslid Frits van der Schans heeft schriftelijke vragen gesteld over de opslag van afval en asresten door de gemeente Zaltbommel op de parkeerplaats bij natuurgebied De Capreton.

Volgens Van der Schans bleek de parkeerplaats van De Capreton op 1 januari gebruikt te zijn voor de opslag van afval en asresten, die in opdracht van de gemeente Zaltbommel waren opgehaald in de verschillende dorpskernen. Het afval lag volgens Van der Schans nog te smeulen. "Verontreinigd blus- en regenwater lag in grote hoeveelheden rondom de berg zwaar vervuild half verbrand afval, onder andere pallets, autobanden, auto's, caravans en huisvuil."

Opmerkelijk

Van der Schans heeft er op 1 januari melding van gemaakt bij de gemeente Zaltbommel. Op maandag 4 januari was het afval volgens hem verwijderd.

Het raadslid noemt het 'opmerkelijk dat dergelijk zwaar vervuil(end) afval op een niet vloeistofdichte ondergrond wordt opgeslagen. Volgens fractie Frits van der Schans is er sprake van een 'serieus milieudelict'. Hij wil dan ook van de gemeente weten weten wat er precies gebeurd is en waarom.

Vloeistofdichte bodem

Zo wil hij weten of de gemeente het gepland had om de locatie te gebruiken voor de tijdelijke opslag van Oud & Nieuwafval. "Zoja, waarom zijn er geen voorzieningen getroffen, zoals een vloeistofdichte vloer om vervuiling van bodem en water tegen te gaan", vraagt hij. Ook wil Van der Schans weten of de gemeente hiervoor een vergunning heeft, of er toezicht gehouden is en of eventuele vervuiling van de bodem is gemonitord.

In het weekend van 2 - 3 januari is het afval verwijderd en de plek voorzien van een laag gebroken puin. Frits van der Schans wil weten of de gemeente daar opdracht voor gegeven heeft voorafgaand aan de opslag van het afval of pas nadat sociale media er melding van maakten.

Tot slot wil het raadslid van de gemeente weten hoe Zaltbommel in de toekomst omgaat met de opslag van dergelijk sterk vervuild afval.