EVM Rallyteam met hoge ambities van start

werkendam • Het EVM Rallyteam is goed van start gegaan bij Dakar 2016. Hans Stacey en zijn team reden op WP1 probleemloos naar de overwinning. Versluis eindigde als tweede.

Na twee dagen niet op snelheid te hebben gereden werd er maandag 387 kilometer op snelheid gereden op natte en blubberige wegen. De start was in Villa Carlos Paz en het bivak is op het circuit van Termas Rio Hondo. "Ik was vanaf het begin scherp en constant en Serge Bruynkens heeft top genavigeerd", reageerde Stacey. Versluis: "Ik heb wat verbeterpuntjes, maar wat ben ik met deze een/twee blij, dit doet ons zeer goed."

Peter Versluis is terug na een jaartje te hebben overgeslagen, Hans Stacey is terug op het oude nest en Marcel Huigevoort maakt zijn debuut in de truck. Een frissere start van de Dakar 2016 had het EVM Rallyteam zich niet kunnen wensen.

"We staan er goed voor," zei Versluis bij de keuringen voor de start. "De trucks zijn sterk verbeterd. Dat rechtvaardigt hoge ambities."

Vorig jaar eindigde Ales Loprais met de EVM-truck op de vierde plaats. Sindsdien is de truck grondig herzien. "We hebben in Marokko uitgebreid getest, zes dagen op het maximum gereden; het vermogen bleef er goed in en de koeling is niet één keer in de veiligheidszone gekomen."

Hans Stacey weet wat het is om voorin mee te doen en begrijpt als geen ander hoe belangrijk het team daarbij is. "De top is ontzettend breed," stelt Stacey, vorig jaar zesde met een De Rooy-Iveco. "De competitie zal vanaf de eerste tot de laatste meter keihard zijn. De omstandigheden lijken loodzwaar te worden. Dat is wel goed voor mij. Ik hou daarvan. Hoe gladder, hoe beter."

Om enige kans van slagen te hebben in die titanenstrijd, is ook de teamstrategie van grote importantie. Die rol is weggelegd voor Marcel van Vliet. Zijn taak is het om Versluis en Stacey rustig te houden en te zorgen dat ze op het juiste moment kunnen toeslaan.

De taak van Marcel Huigevoort, om als ondersteuning zo dicht mogelijk bij de twee toprijders te blijven, is daarbij niet te onderschatten. Huigevoort: "Ik heb nog amper met deze truck gereden. Alles is nieuw voor me. Laten we 'm maar gewoon ouderwets van katoen geven."