Maquettes van kinderen te zien in bieb

vianen • Deze week is op de eerste verdieping van de Bibliotheek Lek & IJssel nog een bijzondere tentoonstelling te zien.

De afgelopen maanden hebben de kinderen van alle groepen 3 en 4 van de basisscholen in Vianen aan het project 'Kalender vol feest' gewerkt. Dit is onderdeel van het Cultuurprogramma van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht. Onder leiding van kunstenaar Coen Bouwstra, hebben de kinderen de maquettes uit het boek Verhalen over Vianen, dat hij zelf schreef, nagemaakt. Aan het begin van het schooljaar hebben alle kinderen uit Vianen dit boek ontvangen. In het project 'Kalender vol feest' hebben de kinderen in de klas een kalender met daarop alle feesten in een jaar gemaakt. Feesten en rituelen spelen een belangrijke rol in het leven van kinderen in de groepen 3 en 4. Ze hebben nog niet veel tijdsbesef, en hun leven wordt voor een deel bepaald door de indeling in feesten. Verschillende feesten zijn aan de orde gekomen, met de bijbehorende gebruiken en rituelen. De kinderen kregen daardoor begrip en inzicht in de manier waarop feesten worden gevierd. In het kader van het Brederodejaar werd het project afgesloten met een gastles van Coen Bouwstra in de klas.

Het project maakt onderdeel uit van het Kunstmenu en het Cultuurprogramma van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht. Deze programma's laten leerlingen één keer per jaar professionele kunst beleven en één keer de eigen culturele omgeving ervaren in al haar facetten. Lokale culturele partijen zijn nauw betrokken bij de uitvoering.