• Locatie De Looch, waar de nieuwe school wordt gebouwd.
• Locatie De Looch, waar de nieuwe school wordt gebouwd. Foto: Gemeente Vianen

Geen geld voor duurzame Parkschool

vianen • De nieuwe Parkschool in Vianen moet volgens de ChristenUnie alsnog een duurzame school worden en de gemeente moet daarvoor een flink budget (zo'n 500.000 euro) beschikbaar stellen. Tirtsa Kamstra diende vorige week een motie in, maar die werd stellig ontraden door de wethouder. De motie kreeg uiteindelijk alleen steun van D66.

"In 2020 moeten alle gebouwen energieneutraal gebouwd worden. De huidige planning is dat de Parkschool eind 2018, begin 2019 opgeleverd zal worden. Een jaar voordat de nieuwe energienorm verplicht wordt. En wat doen wij nu als gemeente? Gaan wij toekijken en laten gebeuren dat er een gebouw wordt opgeleverd dat een jaar na oplevering al achterhaald is. En dus ook aanpassingen moet ondergaan. Dat lijkt me geen goede keuze."

Volgens Kamstra heeft de gemeente Vianen aangegeven dat ze een duurzame gemeente wil zijn. "Dat spreken we uit in de toekomstvisie en dat stond ook in diverse verkiezingsprogramma's. Het staat ook in het coalitieakkoord. Maar bij het uitspreken van deze wens mag en kan het niet blijven. Als we duurzaamheid belangrijk vinden moeten we ons hier ook voor inzetten."

'Onuitvoerbaar'

Wethouder Frank Meurs vond de motie weliswaar sympathiek, maar ook onuitvoerbaar. "Dat komt omdat het bouwheerschap berust bij de twee scholen." De wethouder gaf aan dat hij zich in gesprekken met de school wel degelijk hard had gemaakt voor duurzaamheid. "Afgelopen voorjaar bleek dat de duurzaamheidseisen onder druk stonden, omdat ook andere ambities ingevuld moesten worden. Ondanks het feit dat ik ze heb gewezen op diverse subsidies, hebben de scholen er niet voor gekozen. Ze vonden de subsidieprocedures een te grote belasting voor hun project."

Ook de kosten van een half miljoen euro spelen een rol, volgens Meurs. "Met dat geld kan ik ook heel veel andere mooie duurzaamheidsprojecten financieren." Het risico is verder dat er een precedentwerking vanuit gaat. "Ook het Oosterlicht College, dat uitgebreid wordt, zal straks op de stoep staan en vragen: 'waar is ons geld?'"