Coalitie tornt niet aan afspraak over zondagsopenstelling

Geen enkele steun voor D66-voorstel

vianen • Alle coalitiepartijen stemden tegen. Ze wensen zich te houden aan de afspraken die zijn gemaakt in het coalitie-akkoord.

"Wij koesteren de samenwerking en de afspraken", zei John van de Velden van VHL Lokaal, de nieuwe naam van Lokaal Alert. PvdA-fractievoorzitter Joop van Montfoort gaf aan dat zijn partij niet tegen zondagsopenstelling is. Maar ook zijn partij wenst zich te houden aan de gemaakte afspraken in het coalitieakkoord. "Die afspraak weegt zwaarder dan onze wens." Van de Velden: "Het initiatiefvoorstel van D66 geeft valse hoop. Het is een goedkope manier om in de aandacht te komen."

Weinig behoefte

Volgens Bram Schoonhoven van het CDA is bij de winkeliers weinig behoefte aan een ruimere winkelopenstelling. In een eigen enquête gaven slechts vier van de 24 ondervraagde ondernemers aan om op zondag open te willen gaan. "Wij snappen best dat er ten opzichte van omliggende gemeenten sprake is van een oneerlijk speelveld. Maar het is de vrijheid van een individuele gemeente om wel of niet op zondag open te gaan. De beslissing in de ene gemeente mag een beslissing in een andere gemeente niet forceren."

Dick den Hertog van de SGP: "Wij kunnen niet om ons Bijbels fundament heen. De Tien Geboden zijn duidelijk: 'zes dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen." Tirtsa Kamstra (CU): "Zondag is een dag om God te eren. er zijn zes dagen om te werken. Waarom zou je niet één dag hebben om bij te komen? Een dag voor familie en vrienden."

VVD

De VVD is net als D66 voor een ruimere zondagsopenstelling. Maar deze verkiezingswens moest de partij tijdens de coalitie-onderhandelingen laten vallen. "Er voor terug kwamen vele andere punten zoals bijvoorbeeld het behoud van de podiumvoorziening."

Zevenhuizen benadrukte nog eens dat hij dit jaar de ondernemers erop heeft gewezen om nu eerst maar eens gebruik te gaan maken van de twaalf koopzondagen waar ze sowieso wel recht op hebben. "Daarmee, en dat weet D66 natuurlijk ook donders goed, was het mijn bedoeling om het in de coalitie op de agenda te krijgen. Kijken of er wellicht lichtpuntjes waren om het aan te passen. Als het D66 echt gaat om het resultaat, dan hadden ze daar gewoon op gewacht. Dan waren ze nieuwsgierig geweest."

D66 heeft volgens Zevenhuizen nooit de intentie gehad om met andere partijen in de gemeenteraad een compromis te bereiken inzake dit onderwerp. "D66 had maar één doel en dat was publiciteit."

Verkiezingen

Volgens Christa Hendriksen heeft D66 over de zondagsopenstelling wel degelijk contact gehad met de ondernemers. "Ik denk dat ons voorstel goed beargumenteerd is. En los van het coalitieakkoord waar de partijen strak aan willen vasthouden, heb ik geen argumenten langs horen komen tegen het voorstel. De andere partijen kiezen ervoor om het coalitie-akkoord te handhaven. Dat is dat. Daar moeten we het dan maar mee doen. Ik hoop dat de ondernemers en de duizenden inwoners zich deze avond nog zullen herinneren als ze over twee jaar een vakje moeten roodmaken bij de gemeenteraadsverkiezingen."


Dick Aanen