Grote Kerk gaat vijf dagen per week open

vianen • De Grote Kerk in Vianen zal met ingang van het komende toeristische seizoen opengaan van dinsdag tot en met zaterdag tussen 10.30 en 17.00 uur. Om die ambitie waar te kunnen maken wordt een Praalgrafgilde opgericht, een gezamenlijk initiatief van VVV Vianen, de werkgroep Open Kerk en de stichting Cultuur en Kunst van de Grote Kerk.

De ervaren werkgroep Open Kerk zal nauw samenwerken met het nieuwe gilde. In overleg zullen de spelregels en de taken van de "hoeders van Reinoud" worden opgesteld. Rob van der Wiel van de VVV is één van de initiatiefnemers: "Wie goed opgelet heeft, heeft gemerkt dat het toerisme in Vrijstad Vianen afgelopen zomer flink is toegenomen. Een mooie ontwikkeling, die door velen wordt toegejuicht: het geeft reuring, gezelligheid en omzet. De inspanningen van verschillende partijen, waaronder de gemeente, de VVV, de Stichting Promotie Vianen, culturele organisaties, inwoners en ondernemers lijken hiermee beloond te worden."
?Tijdens de openstelling van de kerk zal het accent vooral liggen op het praalgraf van Reinoud III. Van der Wiel: "De Brederodes en Vianen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Diverse leden van het geslacht Van Brederode vonden zelfs hun laatste rustplaats in het grafmonument in de Grote Kerk aan de Voorstraat. Dit grafmonument, dat Reinoud III van Brederode omstreeks 1540 liet maken voor hem en zijn echtgenote Philippote van der Marck, is tegenwoordig een van de grootste trekpleisters die Vrijstad Vianen rijk is. Het unieke en gerestaureerde grafmonument is op dit moment echter maar beperkt te bezichtigen. De Grote Kerk is té vaak gesloten. Dit is natuurlijk erg jammer, een teleurgestelde toerist maakt geen reclame voor onze Vrijstad."

De nieuwe werkgroep is nog steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Belangstellenden ontvangen bij aanmelding een formulier, waarop zij kunnen aangeven wanneer (op welke dag(en)) en hoe vaak (bijvoorbeeld 1x per 2 weken) zij als gildelid willen gaan meedraaien.