• Sportcentrum Helsdingen is volgens het Cultureel Forum prima geschikt voor het realiseren van een podiumfunctie.
• Sportcentrum Helsdingen is volgens het Cultureel Forum prima geschikt voor het realiseren van een podiumfunctie. Foto: Vaessen BV

Uitbreiding sporthal meest geschikt voor podiumfunctie

Raad kiest unaniem voor Helsdingen

vianen • Sportcentrum Helsdingen wordt daarmee het nieuwe culturele centrum van Vianen en vervangt De Stadshof, waar tot nu toe de theatervoorstellingen plaatsvonden. De Stadshof moet over enkele jaren worden gesloopt vanwege woningbouwplannen van LEKSTEDEwonen.

Uitbreiding van sportcentrum Helsdingen verdient volgens alle raadsfracties de voorkeur boven verbouw van kerkelijk gebouw De Hoeksteen of een nog te bouwen locatie op sportpark Blankensteijn. "Alle voorwaarden om goed als podium te kunnen functioneren zijn hier aanwezig", zei John van de Velden namens VHL Lokaal. Hij verwoordde het gevoel van alle raadsleden.

Aanbouw bij sportcentrum Helsdingen heeft volgens alle fracties grote voordelen ten opzichte van de andere locaties: er zijn geen verkeers- en parkeerproblemen, het is goed bereikbaar (ook per openbaar vervoer). En -ook niet onbelangrijk- er is er geen wijziging van het bestemmingsplan nodig om de uitbreiding te realiseren. Bovendien kan geprofiteerd worden van een horecavoorziening, die reeds in het gebouw aanwezig is. Dat is ook nog eens gunstig voor de exploitatie van het sportcentrum.

Het college kwam deze zomer met het voorstel om de Hoeksteen na een fikse verbouwing geschikt te maken voor de podiumfunctie. Maar dit voornemen stuitte op massaal protest, zowel van omwonenden als de (toekomstige) gebruikers.

Aarzelingen

Hoewel D66 en ChristenUnie uiteindelijk ook instemenden, waren Christa Hendriksen en Tirtsa Kamstra op het laatste moment toch nog aan het twijfelen gebracht door mail van Oscar Pots van Stichting Cultuur en Theater Vianen (SCTV). Die vroeg zich af of sportcentrum Helsdingen wel geschikt was voor professionele uitvoeringen. "Zijn wij ervan overtuigd dat we die 2,5 miljoen euro goed gaan besteden?", vroeg Hendriksen zich af. Waarom was behoud of verbouw van De Stadshof niet onderzocht door het college?, vroeg Tirtsa Kamstra. In de tweede termijn waren de twijfels kennelijk weggenomen.

Siebolt Nieuwenhuis (VVD), Joop van Montfoort (PvdA) en John van de Velden vroegen speciale aandacht voor de huidige gebruikers van De Stadshof. De boodschap: laat deze mensen niet in de kou staan. Nieuwenhuis: "Via directeur De Groot van LEKSTEDEwonen heb ik begrepen dat er ruimtes in Hof van Batenstein vrij zijn, die hij graag wil vullen. Misschien zijn dat mooie locaties voor de biljarters en de dartclub." Hij vroeg het college te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Over gebouw De Hoeksteen, waar de afgelopen maanden zoveel commotie over ontstond, werd amper nog gesproken. Siebolt Nieuwenhuis (VVD) deed de suggestie om te kijken of het gebouw wellicht geschikt kan gemaakt worden als hospice.

Bereid

Wethouder Marcel Verweij zei dat het college bereid om zich maximaal in te spannen om de verenigingen te helpen. "Maar dan wel binnen de mogelijkheden die er zijn. De verenigingen zijn contractpartijen van BV Stadshof. Voor de informatie ben ik dus van hen afhankelijk." Volgens Verweij is het niet mogelijk om de Stadshof te behouden. "Wij hebben afspraken met LEKSTEDEwonen. Als we niet op tijd de grond kunnen leveren, gaat er een boete lopen. Daar hebben we geen oren naar. Een verbouwing gaat zeker 1,5 jaar. Dat zou dus hele grote problemen opleveren qua continuïteit van de programmering."

Cor van Zanten van BV Stadshof zei voorafgaande aan de raaddiscussie dat behoud van De Stadshof of nieuwbouw van een cultureel centrum op Sluiseiland ten onrechte niet is onderzocht. "De gemeente is visieloos, de communicatie was bedroevend. Wij zijn geschoffeerd. Wij worden nog steeds gezien als lastig, als een concurrent die moet verdwijnen." Ook is er volgens Van Zanten geen noodzaak om zo snel te beslissen. Hij kondigde aan een claim zal indienen bij de gemeente.