• De familie Van Keulen met hun vele bekers.
• De familie Van Keulen met hun vele bekers. Foto: Peter Verbeek

Waar één familie groot in kan zijn

Van Keulen vergroeid met MF

Het tractorpullingseizoen is eind september in Bakel afgesloten met de Nederlandse kampioenschappen voor zowel de standaard- als de sportklassen. Liefst vier leden van de Everdingse familie Van Keulen maakten daar hun opwachting. Dat lijkt uniek maar is het niet. Aan de Lekdijk in Hagestein woont familie De With. Vier van hen zijn al even gek van trekkertrek als de Van Keulens uit Everdingen en namen samen eerder deel aan een Nederlands kampioenschap. Het grote verschil: de laatste familie grossiert in nationale titels en bracht zijn totaal op twaalf, terwijl de teller van de mannen van De With 'pas' op vier staat.

In de jaren negentig was tractorpulling in deze regio een opkomende sport. Aart en Pieter de With waren daar toen al druk mee en André van Keulen ging regelmatig even kijken als er in de buurt een wedstrijd werd gehouden. "Die van De With reden met Massey Ferguson, en dat merk tractor gebruikte mijn vader ook op het boerenbedrijf", blikt André (45) terug. "Ik vond het wel een mooie bezigheid, en in 1998 ben ik mee gaan doen, in de 2,5 ton standaardklasse. Dat was in Culemborg en daar werd ik meteen derde."

Op aanraden van haar vader ging zus Willeke (36) in 1998 ook meerijden. Ze vindt het nog steeds jammer dat haar vader dat uiteindelijk niet meer mee heeft mogen maken, want hij overleed een jaar ervoor. Willeke voelt zich prima thuis tussen de ronkende motoren. "Hoewel het eigenlijk een mannensport is, ben ik er inmiddels helemaal mee vergroeid", vertelt ze.

"Ik heb gereden in drie klassen, tussen 2,5 en 4,5 ton. Ik heb een voorkeur voor de Massey Ferguson 552, die uitkomt in de klasse tot 3,5 ton. Twee jaar geleden heb ik me voor het eerst geplaatst voor het Nederlands kampioenschap in Tzum in Friesland. Er was echter geen plaats meer op de oplegger, en ik heb dat aan me voorbij laten gaan. Niet heel erg", zegt Willeke. Want ze bekent: "Eigenlijk durfde ik daar niet eens aan mee te doen. Dit jaar heb ik me opnieuw gekwalificeerd en heb ik wél meegedaan aan het Nederlands kampioenschap. Ik was uitgegaan van een laatste plaats, maar ik ben echter vierde geworden. En daar was ik heel tevreden over."

Landskampioen

Oudste broer Johan (57) volgde het voorbeeld van zijn broer en zus in 1999, en hij tekende meteen maar voor de eerste grote successen. In 2007 werd hij, met een Massey Ferguson 592, voor het eerst landskampioen. Die prestatie herhaalde hij in 2008 en 2009, en daarmee had hij een grote voorsprong op zijn broer André, die pas in 2010 met zijn eerste nationale titel thuis kwam.

In 1998 ben ik mee gaan doen. Dat was in Culemborg, ik werd meteen derde.

Sindsdien hebben de successen voor de Van Keulens zich aaneen geregen. In 2014 en 2015 werd André, zowel in de 2,5 als de 3,5 ton, zelfs tweevoudig Nederlands kampioen. Beide broers zijn gelouterd in deze tak van sport en hebben nu ieder zes nationale titels op hun naam staan. Eerder dit jaar, eind oktober, werden Johan en André van Keulen door wethouder Marcel Verweij gehuldigd voor deze bijzondere rij aan prestaties.

Aanstormend talent

Ofschoon Hasse van Keulen (24) te boek staat als een aanstormend talent is hij nog lang niet zo ver. De zoon van Johan ging als kind altijd al mee naar wedstrijden. Samen met oma Van Keulen, de grootste en trouwste supporter van haar kinderen. "Toen ik achttien was kreeg ik trekkers toegewezen waarmee ik in de 3,5 en de 4,5 ton kon rijden. Ik heb er wel feeling voor en de laatste jaren gaat het prima. Vorig jaar won ik wedstrijden in Erichem en Montfoort in de klasse tot 4,5 ton. In deze sport plaatst niet de chauffeur zich voor het Nederlands kampioenschap, maar de trekker. Omdat ik toen stage liep kon ik niet meedoen. Mijn vader heeft ermee gereden en is er kampioen mee geworden, dus daar kon ik vrede mee hebben. Dit jaar heb ik me, achter winnaar André, in Montfoort op het nippertje geplaatst voor het NK. Daar heb ik het niet gered. Maar ik ben nog jong en ik krijg nog genoeg kansen."

MF

Team Van Keulen heeft vijf trekkers tot zijn beschikking: allemaal Massey Fergusons en stuk voor stuk oudjes die tussen 1971 en 1976 uit de fabriek zijn gerold. "Ik heb ze allemaal specifiek voor trekkertrek gekocht, en ze komen overal vandaan", zegt André van Keulen. "Ik heb er één in België opgehaald, terwijl er twee te koop stonden als slooptrekker. Omdat ze al op leeftijd zijn is het wel lastig om aan onderdelen te komen. Sommige zijn niet meer nieuw te krijgen. Maar gelukkig kan ik altijd terecht bij Aart de With. Die is al veel langer bezig dan wij, en hij barst van de spullen."

Het sleutelen aan de vijf trekkers, en ervoor zorgen dat ze altijd optimaal geprepareerd zijn op de dagen dat ermee moet worden gereden, is voorbehouden aan André. "De anderen mogen erop rijden, maar voor de rest moeten ze er met hun handen af blijven", lacht hij.

"Trekkertrek wordt steeds populairder, en vaak zijn er zoveel deelnemers in een klasse dat er geloot moet worden. Zodoende mag ook een van ons wel eens niet meedoen. Maar we winnen zó vaak dat ik het me goed kan voorstellen dat anderen het prima vinden als ze merken dat een van ons niet van de partij is."